Η Κυριακή των εκλογών σε Ελλάδα και Γαλλία, αποτελούν για το ΠΑΣΟΚ σημείο εκκίνησης προκειμένου «να αρχίσουν καταλυτικές αλλαγές στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς δυνάμεων». «Αλλά για να αλλάξουμε την εικόνα της Ευρώπης, να ξανακάνουμε την Ευρώπη, Ευρώπη της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, του κοινωνικού κράτους, της ποιότητας, της αλληλεγγύης των κοινωνιών και της συνοχής, πρέπει να υπάρχουμε ως Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Να είμαστε καθισμένοι γύρω από το τραπέζι της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης», τονίζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος, καμία άλλη στρατηγική προσέγγιση για να αυξήσουμε τον χαμηλό μισθό, να μειώσουμε την ανεργία, να δημιουργήσουμε την ανάπτυξη στη χώρα. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να μείνει μέλος της Ευρωζώνης. Τώρα πρέπει να δούμε ποια είναι η νέα προοπτική που μπορούμε να διανοίξουμε για τη χώρα, μέσα στην Ευρώπη, που είναι η μοναδική επιλογή και η μόνη υπεύθυνη, ρεαλιστική και ασφαλής στρατηγική», δηλώνει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην πρώτη του ομιλία ως αρχηγός του κόμματος.

Ο Βενιζέλος, σε συνέντευξή του, τόνισε ότι «στόχος μας είναι η Ελλάδα να είναι στον σκληρό πυρήνα των ανεπτυγμένων κρατών της ευρωζώνης», ενώ υπογράμμισε ότι «αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός στήριξης και το δάνειο και το πρόγραμμα, θα έπρεπε κατευθείαν αύριο το πρωί να ζήσουμε με αυτά που οι ίδιοι παράγουμε και μαζεύουμε με την μορφή φόρων. Αυτό σήμαινε ότι θα πηγαίναμε σε μια δραματική περικοπή μισθών και συντάξεων για να τα βγάλουμε πέρα χωρίς δάνειο».

Στην ανάγκη εφαρμογής του Μνημονίου, αναφέρονται πολλοί συνεργάτες του, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος ενώ αναφορικά με το δίλημμα των εκλογών, θεωρεί ότι πρόκειται για μια «διαμάχη ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να σηκώσουν την Ελλάδα μέσα στην ΕΕ και σε εκείνες που λένε ωραία λόγια, αλλά οδηγούν τη χώρα στο πουθενά».

Σε συνέντευξή του στην EurActiv, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υποστήριξε ότι η «Ελλάδα δίνει αγώνα να αλλάξει το επιδεινούμενο κλίμα», τονίζοντας ότι «η λιτότητα δεν είναι πανάκεια για τα ελληνικά προβλήματα και ότι το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να αλλάξει την επιχειρηματική προοπτική της χώρας προς το καλύτερο».

Συνέχισε λέγοντας ότι «δίνει μια δύσκολη μάχη, καθώς η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τη διεθνή κριτική, αρνούμενη να προβεί σε περαιτέρω περικοπές προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση του πακέτου διάσωσης στα τέλη του μηνός».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι οι φιλοδοξίες του κόμματός του είναι η ενίσχυση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας με οδηγό τις εξαγωγές, η γρήγορη προώθηση νέων νόμων για την προώθηση των επιχειρήσεων, η απορρόφηση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και η προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Πηγή: euractiv.gr