Η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά, που καταψήφισε το 1ο Μνημόνιο αλλά έδωσε το πράσινο φως για το Μνημόνιο ΙΙ, πιστεύει στην δυναμική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, «με την στήριξη των ευρωπαίων».

«Το κόμμα υπερασπίζεται το εθνικό συμφέρον αλλά και την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα. Θα ακούσετε πολλούς να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος μας έβαλε στην κρίση. Εμείς ξεχωρίζουμε, γιατί δείχνουμε το πως θα βγούμε από την κρίση», έγραψε σε άρθρο του στην Wall Street Journal ο Πρόεδρος της ΝΔ.

«Ποτέ σε καιρό Ειρήνης δεν έζησε λαός τέτοια καταβαράθρωση του βιοτικού του επιπέδου και ποτέ δημοκρατική κοινωνία δεν άντεξε τέτοια εξαθλίωση», είπε αναφερόμενος στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου που επέφεραν τα μέτρα λιτότητας, τα οποία όπως επισήμανε δεν «έπιασαν τόπο διότι πρώτον δεν χτυπήθηκε η κρατική σπατάλη – η πηγή της κακοδαιμονίας – και δεύτερον, διότι η πρωτοφανής ύφεση που προκλήθηκε, διαιώνισε τα υψηλά ελλείμματα (παρά τις περικοπές) και διόγκωσε το χρέος».

Μετά τα απαξιωτικά δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου και τις «εισηγήσεις» κύκλων των Βρυξελλών περί ελληνικής αποχώρησης από την ευρωζώνη, ο Σαμαράς τονίζει ότι η Ευρώπη «αλλάζει» και «συνειδητοποιεί ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί σε ένα Σισύφειο μαρτύριο».

Όλο και περισσότεροι θεωρούν την Ελλάδα όχι τόσο ως «υπαίτιο» της πανευρωπαϊκής κρίσης, αλλά ως τραγικό παράδειγμα μιας αδιέξοδης πολιτικής. Σήμερα, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι δείχνουν την αλληλεγγύη τους στη δοκιμαζόμενη Ελλάδα, υπογράφουν κατά χιλιάδες στις ιστοσελίδες του Κυβερνοχώρου να τους δοθεί συμβολικά Ελληνική υπηκοότητα και φωνάζουν στους δρόμους «Είμαστε όλοι Έλληνες».

«Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ωστόσο «χωρίς ανάκαμψη, ούτε οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν ούτε το χρέος θα καταστεί βιώσιμο» δήλωσε ο Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

«Αναλάβαμε τη δέσμευση να εκπληρώσουμε τους στόχους του ευρωπαϊκού προγράμματος για την Ελλάδα και θέλουμε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας μέχρι κεραίας. Αλλά όσο πιο πολύ διαρκεί η ύφεση, τόσο θα απέχουμε από τους στόχους μας», συνέχισε.

Αναφορικά με τις κατηγορίες που δέχτηκε για την αλλαγή της αρχικής στάσης του επισημαίνει: «Εξακολουθώ να λέω ότι είναι λάθος αλλά άλλο το μνημόνιο και άλλο η δανειακή σύμβαση με την οποία κόψαμε τους τόκους. Εξακολουθώ να λέω στους δανειστές ότι η συνταγή πρέπει να αλλάξει, να τροποποιηθεί. Αν όμως άφηνα την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας θα είχαμε σήμερα λιγότερη ανεργία; Άφησα τον Παπανδρέου να πέσει στο γκρεμό και τράβηξα την Ελλάδα, στήριξα κυβέρνηση ειδικού σκοπού”, καταλήγει.

Πηγή: euractiv.gr