Μία ημέρα πριν από τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές και εν μέσω της κρίσης «που ακρωτηριάζει την ελληνική οικονομία» το Al Jazeera κάνει μία «βόλτα» στο κέντρο της Αθήνας και στα μαγαζιά που έχουν βάλει λουκέτο.

Ο ανταποκριτής του δικτύου στην Αθήνα Barnaby Phillips πηγαίνει στην παλιά του γειτονιά και μιλά με τους καταστηματάρχες, σχολιάζοντας τη νέα πραγματικότητα στην οποία ζουν οι Έλληνες.

Χαρακτηριστικά το δημοσίευμα αναφέρει ότι λόγω της κρίσης, το ένα τρίτο των καταστημάτων της πρωτεύουσας έχουν αναγκαστεί να κλείσουν.

Στο μεταξύ, ανακοίνωση της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) αναφέρει ότι η χώρα μας σημειώνει μία ακόμα αρνητική επίδοση, αυτή τη φορά στο χώρο τον Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

«Η Ελλάδα, σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, με τα λουκέτα στην αγορά να πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο, την ανεργία να καλπάζει και τη φτώχεια να απειλεί όλο και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, δεν κατορθώνει να απορροφήσει τη χρηματοδότηση για τις ΜΜΕ από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. Έτσι, συνιστάται ένα ακόμη ελληνικό παράδοξο, με την Ε.Ε. να είναι πρόθυμη να διαθέσει τα τελευταία χρόνια δεκάδες δισ. ευρώ και την ελληνική οικονομία να μην κατορθώνει να εκμεταλλευτεί παρά ένα ιδιαίτερα μικρό μέρος αυτών» τονίζει η ΕΣΕΕ.

Προσθέτει ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, κατά την παρουσίαση της αναπτυξιακής του πρότασης για την Ελλάδα, έκανε λόγο για την ύπαρξη τεσσάρων δισ. ευρώ που θα μπορούσαν άμεσα να διατεθούν για ενίσχυση της ρευστότητας των ΜΜΕ. Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση ΕΔΩ.

Δείτε το βίντεο (στα αγγλικά)

Επιμέλεια: Δέσποινα Χριστοπούλου

Πηγή: skai.gr