Δυναμική είσοδο των οικιακών αλλά και των μεγάλων φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα της Κύπρου προανήγγειλε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της χώρας, Νεοκλής Συλικιώτης. Όπως ανέφερε ο κ. Συλικιώτης σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εγκαινίων του Αιολικού Πάρκου «Αγία Αννα» στην επαρχία Λάρνακας, με τα νέα σχέδια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ενέκρινε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας, εισέρχονται δυναμικά στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όχι μόνο τα φωτοβολταϊκά αλλά και πηγές όπως η βιομάζα.

«Ο στόχος για να καλύψουμε το 13% το 2020 από ανανεώσιμες πηγές θα ξεπεραστεί κατά πολύ. Ηδη με τα νέα σχέδια μπαίνουν δυναμικά και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα μικρά φωτοβολταϊκά, φωτοβολταϊκά που χρησιμοποιούνται για οικιακούς και εμπορικούς σκοπούς, αλλά και μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα», ανέφερε ο κύπριος Υπουργός.

Εξηγώντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι «οι άδειες για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα θα παραχωρούνται μέσα από ειδικό πλειστηριασμό. Γι’ αυτό τις επόμενες εβδομάδες θα διοργανωθεί ειδικός πλειστηριασμός για να μπορούμε να έχουμε και χαμηλότερες τιμές και να μην είναι αναγκασμένο το ειδικό ταμείο να επιχορηγεί με μεγάλα ποσά τις ανανεώσιμες πηγές».

Ανέφερε ακόμα ότι «είναι μεν ο στόχος ότι πρέπει να φτάσουμε σ’ αυτό που είπα λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη και το κόστος γιατί είναι γνωστό ότι το ειδικό ταμείο επιχορηγείται από το τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές γι’ αυτό ακολουθούμε μια τέτοια πολιτική ώθησης των ανανεώσιμων πηγών με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους καταναλωτές. Είμαστε σε μια καλή πορεία και κρατείται μια ισορροπία» είπε.

Ο Υπουργός Εμπορίου στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στον τομέα της βιομάζας για τον οποίο σημείωσε: “Θα έχουμε εξελίξεις στο μέλλον εφ’ όσον γι’ αυτό το σκοπό θα χρησιμοποιηθούν και οι μονάδες της ολοκληρωμένης διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων ώστε μέσα από τα οικιακά απόβλητα να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια. Προωθώντας όλες αυτές τις μορφές μπορούμε να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον”.

Πηγή: energypress.gr