Από τη Σητεία και συγκεκριμένα από τον ΤΟΕΒ Ζάκρου έρχεται το νέο κατηγορηματικό «όχι» της Κρήτης στην ανάπτυξη βιομηχανικών μονάδων Ανανεώσιμων Πηγές Ενέργειας.

Σε σχετικό ψήφισμα εκφράζεται η κατηγορηματική αντίθεση «στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Β.Α.Π.Ε.) στο ανατολικό άκρο της Κρήτης και ιδιαίτερα στους ορεινούς όγκους από το Δ.Δ. Παλαικάστρου μέχρι δυτικά του Δ.Δ. Ζάκρου της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου του Δήμου Σητείας».

Όπως επισημαίνεται, δεδομένου ότι οι ορεινοί αυτοί όγκοι αποτελούν ένα μοναδικό καρστικό υδροφορέα που τροφοδοτούν αιώνες τώρα την πηγή της Ζάκρου και όλες τις γεωτρήσεις της περιοχής, η εγκάτασταση ΒΑΠΕ θα δημιουργήσει έντονα προβλήματα καθώς:

– Οι σχεδιαζόμενοι ηλιοθερμικοί και υβριδικοί σταθμοί χρειάζονται μεγάλη ποσότητα νερού για την λειτουργία τους.

– Οι εκτεταμένες εκχερσώσεις για την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών και λοιπών εγκαταστάσεων καθώς και για τη δημιουργία δρόμων προσπέλασης θα μειώσουν τις υδατικές κατεισδύσεις.

– Η απόρριψη υλικών, η χρήση πιθανόν μαζούτ για τη συντήρηση της θερμότητας στους ηλιοθερμικούς σταθμούς κατά τη διάρκεια της νύκτας ή κατά τις ψυχρές περιόδους, αλλά και η τυχόν διαρροή του χρησιμοποιούμενου λαδιού των ηλιοσυλλεκτήρων θα επιφέρουν μη αναστρέψιμη ρύπανση στα υπόγεια νερά.

Παράλληλα, ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ο ΤΟΕΒ Ζάκρου τάσσεται κατά της εγκατάσης ΒΑΠΕ στις συγκεκριμένες περιοχές είναι οι αρνητικές συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν στον τουρισμό.

«Η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Σητείας διαθέτει καθαρές παραλίες (Ξερόκαμπος, Ζάκρος, Χιόνα, Κουρεμένος), αρχαιολογικούς χώρους (αρχαία Άμπελος, μινωικό ανάκτορο Κ.Ζάκρου, μινωική πόλη Παλαίκαστρου, αρχαία Ίτανος, Ιερά Κορυφής κλπ), την ιστορική Μονή Τοπλού και το φοινικόδασος Βάι, καθώς και πληθώρα τόπων φυσικού κάλλους, όπως φαράγγια κλπ», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Πηγή: energypress.gr