Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δεν θα εκπλαγεί εάν η Βόρεια Κορέα προχωρήσει στην τρίτη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της, σύμφωνα με τον επικεφαλής της οργάνωσης, Γιουκίγα Αμάνο.

«Δεν έχουμε επιθεωρητές στο έδαφος. Παρακολουθούμε την κατάσταση προσεκτικά. Δεν έχουμε συγκεκριμένες γνώσεις ή πληροφορίες, αλλά εάν μία πυρηνική δοκιμή λάβει χώρα δεν θα εκπλαγώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αμάνο, γενικός διευθυντής της IAEA, κατά τη διάρκεια συνέλευσης που διοργανώνεται στην Ελβετία.

Τα σχόλια του κ. Αμάνο ήλθαν στον απόηχο έκκλησης που απηύθυναν ομόφωνα χθες, 4 Μαΐου, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία κάλεσαν την Βόρεια Κορέα «να απέχει από περαιτέρω ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στην περιοχή, περιλαμβανομένων τυχόν πυρηνικών δοκιμών».

Οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τις προθέσεις της Βορείου Κορέας έχουν ενταθεί έπειτα από διαρροή που πραγματοποίησε ανώνυμος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters στα τέλη Απριλίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εν λόγω πηγής, που έχει αποδειχθεί αξιόπιστη κατά το παρελθόν, η Πιόνγκ Γιάνγκ ήταν πολύ κοντά στη διεξαγωγή δοκιμής.

Επιπλέον, το απομονωμένο κράτος δεν αποκλείεται να προχωρήσει στη δοκιμή πυρηνικών όπλων προκειμένου να ανακτήσει το στρατιωτικό γόητρό του, το οποίο δέχτηκε πλήγμα στα μέσα Απριλίου έπειτα από την πολύκροτη και αποτυχημένη εκτόξευση ενός πυραύλου.

Η Βόρεια Κορέα ισχυριζόταν ότι ο πύραυλος θα μετέφερε σε τροχιά έναν μετεωρολογικό δορυφόρο, ενώ η διεθνής κοινότητα αντέτεινε ότι επρόκειτο για μία συγκαλυμμένη βαλλιστική δοκιμή.

Μία τέτοια ακολουθία αποτυχημένης εκτόξευσης-πυρηνικής δοκιμής είχε γίνει και το 2009. Αρχηγός του απομονωμένου κράτους ήταν τότε ο Κιμ Γιόνγκ-ιλ, τον οποίο έχει έκτοτε διαδεχτεί ο πολιτικά άπειρος τριτότοκος γιος του, Κιμ Γιόνγκ-ουν.

Εάν η Πιόνγκ Γιάνγκ όντως επιχειρήσει πυρηνική δοκιμή, θα είναι η τρίτη στην ιστορία της Βόρειας Κορέας. Έχουν προηγηθεί δοκιμές συσκευών με βάση το πλουτώνιο το 2006 και το 2009. Είναι πάντως γνωστό ότι η Πιόνγκ Γιάνγκ διαθέτει και πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και δεν αποκλείεται μία νέα δοκιμή να βασιστεί στο ουράνιο.

Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος

Πηγή: skai.gr