Κανένας από τους 27 Επιτρόπους της Ε.Ε. δεν θέλει να μεταβεί πλέον στην Ουκρανία για να παρακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Την απόφαση επιβεβαίωσε χθες το βράδυ εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Στόχος είναι να αυξηθεί η πίεση στην κυβέρνηση Γιανουκόβιτς για τις συνθήκες κράτησης της πολιτικού Γιούλια Τιμοσένκο. Ήδη από την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανούελ Μπαρόζο, ο οποίος είναι εξαιρετικά ποδοσφαιρόφιλος, δήλωνε διά της εκπροσώπου του, Πία Αρενκίλντε, πως δεν σκοπεύει να παραβρεθεί στη μεγάλη διοργάνωση:

«Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, ο πρόεδρος δεν έχει την πρόθεση να μεταβεί στην Ουκρανία και να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε διοργάνωση. Ελπίζουμε βεβαίως οι εξελίξεις στην Ουκρανία να είναι τέτοιες, ώστε να βοηθήσουν να ξεπεραστεί αυτή η σοβαρή κατάσταση».

Λάθος το μποϊκοτάζ…

Έντονη είναι και η κριτική που άσκησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ο Γερμανός Ομοσπονδιακός Πρόεδρος δεν θα μεταβεί στο Κίεβο. Εντωμεταξύ συνεχείς είναι οι ειδήσεις για όλοένα περισσότερους πολιτικούς που τάσσονται υπέρ του μποϊκοτάζ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στην Ουκρανία.

Την ίδια άποψη εκφράζουν και οι Γερμανοί πολίτες. Σε δημοσκόπηση, που δημοσίευσε το πρώτο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD, το 74% των ερωτηθέντων συμφωνούν με το μποϊκοτάζ. Το 30%, μάλιστα, δήλωσε πως θα ήταν καλό να προβληθούν μόνο οι αγώνες που θα γίνουν στην Πολωνία και όχι αυτοί που θα διεξαχθούν στην Ουκρανία. Τέλος, το 53% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της επιβολής οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων.

Αντίθετη άποψη πάντως εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία θεωρώντας ότι το μποϊκοτάζ είναι λάθος. Ο Βόλφγκανγκ Γκρεντζ, ΓΓ της Διεθνούς Αμνηστίας στη Γερμανία, δήλωσε πως η οργάνωσή του γενικά τάσσεται κατά του μποϊκοτάζ τέτοιων εκδηλώσεων. Μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt, δήλωσε ότι αυτή η διοργάνωση θα ήταν μια ευκαιρία ώστε πολιτικοί και αθλητικοί παράγοντες να ταξιδέψουν στο Κίεβο και να σχηματίσουν οι ίδιοι άποψη για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να ζητώντας παράλληλα την αποτελεσματικότερη προστασία τους από την ουκρανική κυβέρνηση.

DW / DPA / SID / Μαρία Ρηγούτσου – Υπεύ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: skai.gr