«Σε κρίσιμη κατάσταση έχει περιέλθει η υγειονομική περίθαλψη στην Αμοργό, καθώς ο τομέας της υγείας καθίσταται ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης», αναφέρει ανταπόκριση του Guardian που επισημαίνει την έλλειψη ιατρικών εγκαταστάσεων στο κυκλαδίτικο νησί.

Η εφημερίδα περιγράφει την εμπειρία αλλοδαπής κατοίκου της Αμοργού που χρειάστηκε να περιμένει το ελικόπτερο για τη μεταφορά στην Αθήνα του συζύγου της ενώ ήταν σε κρίσιμη κατάσταση με εσωτερική αιμορραγία, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα μετάγγισης πλάσματος στο νησί.

Τονίζεται ότι με πληθυσμό σχεδόν 2000 η Αμοργός υποτίθεται ότι θα αποκτούσε πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο εδώ και καιρό. Παρόλα αυτά η κρίση έχει αναβάλλει τις απαραίτητες ενέργειες, παρά το γεγονός ότι το νησί κατακλύζεται από περίπου 10.000 τουρίστες κάθε χρόνο. Κατά συνέπεια οι κάτοικοι εξαρτώνται από την ιατρική ομάδα που φτάνει στο νησί με ελικόπτερο.

Ο δήμαρχος Νικήτας Ρούσσος διαμαρτύρεται λέγοντας ότι κάθε εβδομάδα λαμβάνει από το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώσεις ότι η κατάσταση θα διορθωθεί, αλλά όλα προσκρούουν στην «απίστευτη» γραφειοκρατία. Τονίζει ότι αντί τεσσάρων μονίμων γιατρών, όπως προβλέπεται, στο νησί συνήθως υπάρχει διαθέσιμος κάθε στιγμή μόνον ένας. Οι νέες αφίξεις του τελευταίου διαστήματος είναι πρόσφατοι απόφοιτοι χωρίς εμπειρία.

Οι τοπικές αρχές έχουν προσπαθήσει να προσελκύσουν γιατρούς προσφέροντάς τους δωρεάν διαμονή, χωρίς όμως ανταπόκριση. Σημειώνεται ότι για εξετάσεις αίματος οι κάτοικοι πρέπει να ταξιδέψουν έως τη Νάξο.

Στην Αθήνα οι αξιωματούχοι αποδίδουν τις ελλείψεις στην Αμοργό στην ανεπάρκεια οικονομικών πόρων και τις περικοπές για την υγεία ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από τα τέλη του 2009 και μετά. Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι η επόμενη κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κόψει ακόμα ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τον προϋπολογισμό της υγείας, σύμφωνα με το μνημόνιο.

Ντόπιος φούρναρης σχολιάζει ότι η κρίση άργησε αλλά έφτασε και στην Αμοργό, όπου οι κατασκευές έχουν σταματήσει και ο τζίρος έχει μειωθεί. Αν και, όπως τονίζει, η κρίση επηρεάζει περισσότερο την ψυχολογία των κατοίκων, όπως όλων των Ελλήνων που φοβούνται να ξοδέψουν χρήματα ή να σκεφτούν να ξοδέψουν.

Ο δήμαρχος προσθέτει ότι μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα αστέγων όπως στην Αθήνα, αλλά το χειμώνα δεν μπορούσε να καλυφθεί το κόστος του πετρελαίου για τη θέρμανση των σχολείων του νησιού. Τα ετήσια έξοδα ανέρχονται σε 1 εκατομμύριο ευρώ και ο δήμος διέθετε για φέτος μόνο 300.000. Καταλήγει λέγοντας ότι οι κάτοικοι προσεύχονται στην Παναγία τη Χοζοβιώτισσα να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν την κρίση.

Πηγή: skai.gr