Τον προϋπολογισμό που έχει παρουσιάσει η βρετανική κυβέρνηση στήριξε την Πέμπτη ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ χαρακτηρίζοντας τον ως «ισορροπημένο». Πρόσθεσε όμως ότι εκτροχιάστηκε από τον ισχυρότερο του αναμενομένου πληθωρισμό.

Μιλώντας την Πέμπτη στο BBC Radio 4 ο Κινγκ είπε ότι ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν πέτυχε την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ δαπανών και περικοπών. Χωρίς την αύξηση στις τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου τα τελευταία δύο χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρισκόταν σε πορεία επίτευξης σταθερής, αργής ανάπτυξης το 2012, παρά την ύφεση που σημειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο, είπε.

«Αν δεν ήταν για την συμπίεση των ονομαστικών μισθών που επιδεινώνεται από την αύξηση των τιμών ενέργειας και των τροφίμων, νομίζω ότι θα είχαμε δει κάποια ανάπτυξη» τόνισε χαρακτηριστικά. «Νομίζω ότι μια λογική άποψη θα ήταν ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε σταθερή, αργή ανάκαμψη (σ.σ της οικονομίας) κατά τη διάρκεια του έτους» πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει το κεντρικό επιτόκιό της στο ιστορικό χαμηλό του 1%, δήλωσε στο μεταξύ ο επικεφάλης του Ιδρύματος, Μάριο Ντράγκι. Τα σχόλια του κ. Ντράγκι έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στην Βαρκελώνη.

Πηγή: skai.gr