Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρήσει το κεντρικό επιτόκιό της στο ιστορικό χαμηλό του 1%, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Τα σχόλια του κ. Ντράγκι έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στην Βαρκελώνη.

Η συνεδρίαση ήρθε σε μία κρίσιμη καμπή για τη Γηραιά Ήπειρο, στον απόηχο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας από την Standard and Poor’s και της δημοσιοποίησης στοιχείων που καταδεικνύουν ότι η ανεργία στην ευρωζώνη ανήλθε στο ιστορικό υψηλό του 10,9% κατά τον Μάρτιο.

Πρόσφατες δυσοίωνες ενδείξεις «δεν είναι αρκετές ώστε να αλλάξουμε το βασικό μας σενάριο, που προβλέπει μία σταδιακή ανάκαμψη [από την κρίση] στην πορεία του [2012]», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι, απαντώντας εμμέσως σε αναλυτές που προσδοκούσαν μείωση του επιτοκίου και μεγαλύτερη παρεμβατικότητα από πλευράς ΕΚΤ στην καταπολέμηση της κρίσης.

Αντίθετα, τάχθηκε υπέρ του συνδυασμού δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης ως την ιδανική λύση κατά της κρίσης: «Πρέπει να ξαναβάλουμε την ανάπτυξη στο κέντρο της ατζέντας [μας], χωρίς αυτό να αντιφάσκει με την ανάγκη να συνεχίσουμε, να διατηρήσουμε την δημοσιονομική προσαρμογή».

Παρά ταύτα, ο κ. Ντράγκι έμεινε μακριά και από το άλλο άκρο, που καλούσε την ΕΚΤ να αποσύρει τα μέτρα που έχει ήδη λάβει κατά της κρίσης: «Μία στρατηγική εξόδου [από αυτό το στάδιο] παραμένει πρώιμη», δήλωσε λακωνικά. Παραδέχτηκε μάλιστα πως «εντάσεις σε αγορές ομολόγων της ευρωζώνης» πιθανότατα θα λυγίσουν την ορμή της ανάκαμψης και ότι οι προοπτικές είχαν γίνει «πιο αβέβαιες».

Αναφερόμενος στις εκκλήσεις για περαιτέρω ενέσεις ρευστότητας στην αγορά, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε την αποπληθωριστική αποστολή της Τράπεζας, υπογραμμίζοντας ότι «πρώτος στόχος [της ΕΚΤ] είναι να διατηρήσουμε τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών».

Μιλώντας για την επιβολή λιτότητας στα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να υποκατασταθούν», παραδεχόμενος όμως ότι η ιδεώδης δημοσιονομική προσαρμογή βασίζεται στη περικοπή δαπανών παρά στην επιβολή νέων φόρων.

Ερωτηθείς για το αν κατανοεί την οργή των νερών ανέργων που διαδήλωναν στην πρωτεύουσα της Καταλονίας ενόσω διεξαγόταν η συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως καταλαβαίνει το μένος τους, προειδοποιώντας όμως ότι οι νέοι αποτελούν παραδοσιακά το μερίδιο του πληθυσμού που πλήττεται περισσότερο εν καιρώ κρίσης, σε αντίθεση με τους πιο εξασφαλισμένους μεσήλικες.

Πηγή: skai.gr