Την ανησυχία των Ευρωπαίων ότι η κάλπη της Κυριακής ίσως δεν αναδείξει σταθερή κυβέρνηση, επισημαίνει συνδυασμένη ανταπόκριση των Financial TIMES από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες.

Το ρεπορτάζ με νόημα σημειώνει ότι τα μέτρα που πρέπει να προωθήσει η νέα κυβέρνηση, όπως «διέρρευσαν από στελέχη κοντά στο Λουκά Παπαδήμο», υπενθύμισαν τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός. «Ήταν μια υπενθύμιση της πραγματικότητας για τους πολιτικούς που βρίσκονται σε προεκλογική διάθεση», σχολιάζει αξιωματούχος το όνομα του οποίου δεν αποκαλύπτεται

Στρεφόμενη στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Σαμαρά, η βρετανική οικονομική εφημερίδα επισημαίνει ότι έχει υποσχεθεί αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης. Την ίδια ώρα όμως «επιχειρεί να κατευνάσει τους φόβους των Βρυξελλών περί μιας συντηρητικής κυβέρνησης που θα έχει στόχο την αναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, αποφεύγοντας για παράδειγμα να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις βαθιές περικοπές φόρων που έχει προτείνει».

Η Financial TIMES σχολιάζει ότι καθώς πλησιάζουν οι εκλογές ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν εξαιρετικά εκνευρισμένοι από την ασάφεια των τοποθετήσεων Σαμαρά αναφορικά με τη στήριξή του στο πρόγραμμα διάσωσης. Τώρα όμως, με τόσα περιθωριακά και αντι-ευρωπαϊκά κόμματα να έχουν ενισχυθεί, αυτές οι ενστάσεις για τον κ. Σαμαρά ελάχιστα ακούγονται στις Βρυξέλλες, σημειώνει το ρεπορτάζ, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ «θεωρείται πια η καλύτερη επιλογή για να μείνει η Ελλάδα εντός πορείας».

Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανησυχούν για το ενδεχόμενο μη-σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ακόμα πάντως και στο ενδεχόμενο επαρκούς πλειοψηφίας μεταξύ των δύο κομμάτων, η νέα κυβέρνηση θα έχει μικρά περιθώρια ελιγμών, σχολιάζουν οι Financial TIMES. Εξηγούν ότι το ΔΝΤ έχει ήδη προειδοποιήσει με παρακράτηση της επόμενη τριμηνιαίας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα σε περίπτωση απόκλισης από το πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.

Αξιωματούχος της ΝΔ , τον οποίο η εφημερίδα δεν κατονομάζει, παραδέχεται ότι ένα ποσοστό κάτω από το 30% θα προκαλέσει εσωκομματική δυσαρέσκεια, καθώς και ότι πρόκειται για ασυνήθιστες εκλογές καθώς τα δύο κόμματα δεν έχουν αναπτύξει τη συνήθη δυναμική τους. Από την άλλη πλευρά, αναλυτής του ΠΑΣΟΚ δηλώνει αισιόδοξος ότι το κόμμα θα κερδίσει ξανά τους αναποφάσιστους που προέρχονται κυρίως από τη δεξαμενή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: euractiv.gr