Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΧΑΪΝΗ

ΜΙΑ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ των όσων συμβαίνουν σήμερα στο ελληνικό κράτος αποτελεί πλέον και το πάρκο Τρίτση στο Ιλιον. Η χρόνια κακοδιαχείριση έχει φέρει αυτόν τον σημαντικό πνεύμονα της δυτικής Αττικής στο χείλος της καταστροφής, με αποκορύφωμα την πρόσφατη διακοπή παροχής νερού και ρεύματος, λόγω… χρεών.

Αν και το ρεύμα αποκαταστάθηκε τελικά μετά από διακανονισμό του φορέα διαχείρισης με τη ΔΕΗ, δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο με την ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα, όπως καταθέτει και ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, το πάρκο να κινδυνεύει να ξεραθεί εν όψει του καλοκαιριού. Οι τεχνικοί του πάρκου αναγκάστηκαν να ποτίσουν τα παρτέρια και τα δέντρα της έκτασης των 1.100 στρεμμάτων με νερό από τις τεχνητές λίμνες, ενώ οι καφετέριες εγκατέστησαν δεξαμενές τις οποίες γεμίζουν έναντι πολλών χιλιάδων ευρώ. «Για καλή μας τύχη, έβρεξε. Ομως θα έχουμε σύντομα πολύ μεγάλο πρόβλημα», λέει η Κυριακή Ασλανίδη, που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο το καφενείο στις όχθες της κεντρικής λίμνης του πάρκου.

«Αναγκαστήκαμε να τοποθετήσουμε δικές μας δεξαμενές και να προμηθευόμαστε νερό σε πολύ υψηλές τιμές: μέσα σε 10 ημέρες πληρώσαμε 3.000 ευρώ!».

Βαριά κληρονομιά

Ο νεοσύστατος «Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής» (δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των φορέων διαχείρισης του πάρκου Τρίτση, του Ελαιώνα και του Κηφισού), που έχει αναλάβει τελευταία τη διαχείριση του πάρκου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, ωστόσο χρωστάει αυτήν τη στιγμή στην ΕΥΔΑΠ 1,7 εκατ. ευρώ (στη ΔΕΗ όφειλε 100.000 ευρώ). «Το χρέος το μεταφέρει ο φορέας από το 2000, όταν ο εργολάβος που είχε αναλάβει την ανάπλαση του πάρκου γέμισε τις 6 λίμνες με νερό της ΕΥΔΑΠ», εξηγεί ο Στέφανος Σιούτης, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού διαχείρισης του πάρκου.

Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και προσωρινός πρόεδρος του φορέα διαχείρισης, Ηλίας Λιακόπουλος, ωστόσο, εκφράζει στη Real planet την απορία του που όλα αυτά τα χρόνια δεν ασχολήθηκε κανείς με το διογκούμενο χρέος και συμπληρώνει: «Κληρονομήσαμε άπειρα χρέη, όχι μόνο από το πάρκο Τρίτση αλλά και από τις άλλες δύο περιοχές. Πόσα να προλάβουμε να κάνουμε ως προσωρινός φορέας;», διερωτάται και τονίζει την άμεση ανάγκη συνεργασίας με το υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να επιτευχθεί διακανονισμός και με την ΕΥΔΑΠ.

Οι όμοροι δήμοι

Ο δήμος Ιλίου έχει προτείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος να αναλάβουν οι όμοροι δήμοι το πάρκο, όμως δεν έχει λάβει κάποια απάντηση. «Πρέπει να γίνει ένα νοικοκύρεμα στο πάρκο. Αν δεν μπει άμεσα τάξη, θα καταστραφεί», τονίζει ο Νίκος Ζενέτος. Ο δήμαρχος Ιλίου διαβεβαιώνει ότι ο δήμος διαθέτει καλά οργανωμένες υπηρεσίες περιβάλλοντος και καθαριότητας καθώς και αποθεματικό 10 εκατ. ευρώ, επομένως θα μπορούσε εύκολα να αναλάβει τη διαχείριση του πάρκου. «Είναι διαχρονικό και διακομματικό το πρόβλημα. Η πολιτεία είχε ανέκαθεν μια εμμονή να μην αποκεντρώνει αρμοδιότητες. Αν δεν θέλει να το αναλάβει η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, ας το αναθέσει στη δευτεροβάθμια, στην Περιφέρεια, η οποία έχει τη δυνατότητα να το συντηρήσει, σε αντίθεση με τον υφιστάμενο φορέα».

«Το νομικό πλαίσιο που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στο πάρκο Τρίτση είναι σωστό, το πρόβλημα είναι στην εφαρμογή του», σημειώνει από την πλευρά του ο υπεύθυνος εθελοντών της Ορνιθολογικής Εταιρείας στο πάρκο Σπύρος Ψύχας και προσθέτει: «Λόγω του υπερτοπικού χαρακτήρα του, θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαχείρισή του, εκτός από τους γειτονικούς δήμους, και εκπρόσωποι άλλων φορέων». Ωστόσο συμφωνεί ότι εκτός από το ΥΠΕΚΑ, το οποίο διαθέτει προφανώς περιορισμένους πόρους, θα μπορούσε το πάρκο να χρηματοδοτηθεί και από την Περιφέρεια.

Πηγή: real.gr