Ταξιδεύετε στην Ευρώπη, σπουδάζετε στην Ευρώπη, δουλέψτε στην Ευρώπη! είναι το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους νέους της.

Με το σύνθημα «η Ευρώπη χρειάζεται κάθε νέο άνθρωπο, η Ευρώπη χρειάζεται κάθε επιχείρηση» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να σταματήσει τις διαλέξεις και τα κηρύγματα και να φέρει κοντά τους νέους με τους εργοδότες… στην πράξη.

Με 5.5 εκατομμύρια νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών άνεργους αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, η ΕΕ έχει υιοθετήσει ποικίλες δράσεις, ώστε να ανατραπούν οριστικά αυτά τα νούμερα.

«Το παράδοξο είναι ότι μιλάμε για την πιο μορφωμένη και καλά εκπαιδευμένη γενιά έως τώρα», αναφέρει σε ομιλία της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Wallis Goelen .

Την ίδια στιγμή, 1 στους 4 νέους κινδυνεύουν να παραμείνουν άνεργοι για τουλάχιστον 12 μήνες, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που στρέφονται στην εκπαίδευση ή παραμένουν σε αυτή, ώστε να αναβαθμίσουν τις ικανότητες και τα προσόντα τους.

Your first EURES Job- Η πρώτη σου δουλειά μέσω EURES

Το Your first EURES job, μια πρωτότυπη, καινοτόμα, πειραματική πρωτοβουλία από την ΕΕ σχεδιάζει να παράσχει θέσεις εργασίας σε 5.000 νέους, ηλικίας 18-30 ετών, μέσα στο 2012-2013, ενισχύοντας την κινητικότητα στην Ευρώπη.

Βασισμένη στην επιτυχία του προγράμματος ERASMUS, η πρωτοβουλία αυτή θα ενισχύει οικονομικά τους νέους με το ποσό των 1.000 ευρώ ώστε να καλύπτουν τα έξοδα ταξιδιού για πιθανές συνεντεύξεις. Αντίστοιχα θα επιβραβεύει με το ίδιο ποσό τις επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν νέους από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Με προϋπολογισμό 4 εκατομμυρίων ευρώ, η ΕΕ στοχεύει να εντάξει στην αγορά εργασίας 2.000 νέους για το 2012, με πληρωμένη εργασία για τουλάχιστον 6 μήνες. Αν το «πείραμα» πετύχει, τα κράτη-μέλη θα έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερο προϋπολογισμό από ότι σήμερα.

Youth Opportunities Initiative – Μια πρωτοβουλία για ευκαιρίες στους νέους

Στο πλαίσιο του Youth Opportunities Initiative, η Κομισιόν έχει προτείνει για το 2012 στενότερη συνεργασία με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών που έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στους νέους- Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Ισπανία- τις οποίες καλούν να ετοιμάσουν συγκεκριμένα σχέδια δράσης, ώστε να:

– να εμποδίσουν τους νέους να εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο
– να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν προσόντα που έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας και
– να τους υποστηρίξουν στην εύρεση μιας πρώτης θέσης εργασίας

Αυτό θα επιτευχθεί με ομάδες δράσης, που θα αποτελούνται από εκπροσώπους τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και των εθνικών αρχών, στους τομείς της Εργασίας, της Κοινωνικής πολιτικής, της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού αλλά φυσικά και των Οικονομικών.

Ήδη το 2012 αναμένεται να δοθεί ευκαιρία σε 130.000 νέους για δουλειά στο εξωτερικό μέσω των προγραμμάτων Erasmus και Leonardo Da Vinci, αριθμός που θα ανέλθει σε 150.000 νέους το 2013.

Ακόμα, θα τεθούν σε ισχύ και δυο νέα όργανα της ΕΕ, που θα προσπαθήσουν να «ταιριάξουν» την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας.

Το European Vacancy Monitor θα παρακολουθεί τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας τους επόμενους 3-5 μήνες και θα αναλύει το περιεχόμενο και τα προσόντα που ζητούν οι επιχειρήσεις και το European Skills Panorama, που θα προβλέπει τα προσόντα που θα απαιτούνται στα επόμενα 10 χρόνια.

Τα αποτελέσματα της εκστρατείας Youth@Work της ΕΕ, καθώς και τα νέα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους παρουσιάστηκαν στο Όρχους της Δανίας, μια πόλη πρότυπη στο να παρέχει θέσεις εργασίας στους νέους της,, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας.

Αναστασία Γαβριλη – Ανταπόκριση από Δανία

Πηγή: skai.gr