Το αργότερο μετά την κρατικοποίηση της εταιρίας πετρελαιοειδών YPF από την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ οι συμβουλές που δίνουν κορυφαίοι Αργεντινοί πολιτικοί σε χώρες όπως η Ελλάδα δεν έχουν πια σχεδόν καμία αξία. «Το μήνυμα που στέλνει το Μπουένος Άιρες είναι μοιραίο», εκτιμά ο Κλάους Μπόντεμερ, ειδικός σε ζητήματα Αργεντινής στο ινστιτούτο λατινοαμερικανικών σπουδών Giga στο Αμβούργο και εξηγεί:

«Η ασφάλεια δικαίου είναι το Α και το Ω για κάθε επενδυτή. Η απόφαση για την εθνικοποίηση της YPF μοιάζει μια σκηνή από αστυνομικό θρίλερ».

Για χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης η Αργεντινή εμφανίζει ανάπτυξη γύρω στο 9%. Όμως η ανάπτυξη δεν θεωρείται βιώσιμη. «Και τώρα η πολιτική της προέδρου Κίρχνερ προσκρούει στα όριά της», δηλώνει ο Γερμανός ειδικός.

«Η Αργεντινή δεν είναι σε καμία περίπτωση πρότυπο για την Ελλάδα», πιστεύει ο Γκίντερ Μπεκ, οικονομολόγος από το Πανεπιστήμιο Ζίγκεν. «Η χώρα θυμίζει περισσότερο την Ελλάδα πριν το ξέσπασμα της κρίσης», λέει και προσθέτει: «Φοβάμαι τα χειρότερα για την Αργεντινή. Μια βαθιά ύφεση και μια επιστροφή στο σημείο προ κρίσης».

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με κάθε τίμημα

Υπό αμφισβήτηση τίθεται ακόμα και η ανταγωνιστικότητα που διαφημίζει ο Αργεντινός πρώην υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτ Λαβάνια. Είναι αλήθεια ότι η Αργεντινή αύξησε τις εξαγωγές της μετά την αποσύνδεση του πέσο από το δολάριο και την στη συνέχεια υποτίμησή του, κάτι που προτείνουν πολλοί ειδικοί και στην Ελλάδα, με την επιστροφή στη δραχμή. Όμως οι εξαγωγές της Αργεντινής ενισχύθηκαν τεχνητά από την κυβέρνηση. Έτσι η αυτοκινητοβιομηχανία Porsche είναι υποχρεωμένη να εξαγάγει κρασί από την Αργεντινή για να της επιτραπεί η πώληση των οχημάτων της στη χώρα. Κατά αυτής της πρακτικής του Μπουένος Άιρες έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί η ΕΕ, οι ΗΠΑ και πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Ανάπτυξη με την υπογραφή του δημοσίου

Μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της Αργεντινής οφείλεται σε δημόσιες δαπάνες, μια πολιτική που θυμίζει πολύ την Ελλάδα. Στα χρόνια της οικονομικής ανάκαμψης η κυβέρνηση της Αργεντινής επιδοτούσε γενναιόδωρα τις τιμές ρεύματος, επέβαλε πλαφόν στις τιμές των καυσίμων και κρατούσε τεχνητά χαμηλά ακόμα και τις τιμές του μοσχαρίσιου κρέατος.

Στατιστικά στοιχεία υπό αμφισβήτηση

Σχεδόν παράλογη μοιάζει η προτροπή στην Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής όταν φθάνουμε στα στατιστικά στοιχεία. Ενώ η Ελλάδα παρουσίασε παραποιημένα στατιστικά στοιχεία ως προς τον προϋπολογισμό, είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Αργεντινή κάνει το ίδιο με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Επισήμως ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 10%. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι όταν ανέλαβε καθήκοντα η πρόεδρος Κίρχνερ η διεύθυνση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας άλλαξε.

Οι προσπάθειες της Αργεντινής να συγκρατήσει τον πληθωρισμό είναι κατά τον ειδικό Γκίντερ Μπέκ η απόδειξη ότι μόνο με την υποτίμηση του νομίσματος μια χώρα δεν γίνεται περισσότερο ανταγωνιστική. «Πριν την εισαγωγή του ευρώ οι χώρες της Μεσογείου προχωρούσαν σε συνεχείς υποτιμήσεις, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, διότι το όποιο όφελος από την υποτίμηση εξουδετερώνονταν από την άνοδο του πληθωρισμού».

Πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές

Υπάρχει και τέλος ένα άλλο σημείο στο οποίο η Αργεντινή δρα αποτρεπτικά για την Ελλάδα. Η πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. Με πολλούς δανειστές η Αργεντινή προχώρησε σε αναδιάρθρωση. Ακόμα όμως η χώρα χρωστά περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Μετά την κρατικοποίηση της YPF μειώνονται πλέον αισθητά

Spiegel Online / Στέφανος Γεωργακόπουλος, Υπεύθυνη Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: skai.gr/Deutsche Welle