Το αμερικανικό Ναυτικό θα πραγματοποιήσει ασκήσεις ανοικτά της Χαβάης αυτό το καλοκαίρι. Με σκοπό να «δοκιμάσει» τις «πράσινες» τεχνολογίες. Πράγματι, η ναυτική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών εμφανίζεται ως «η δύναμη εκείνη που θα δώσει ώθηση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και θα πολεμήσει για την προστασία του περιβάλλοντος».

Στον στόχο που έχει θέσει ο επικεφαλής του αμερικανικού Ναυτικού, Raymond Edwin Mabus, μέχρι το 2020 προβλέπεται η «δύναμη» δηλαδή η ενέργεια για τις ανάγκες των πλοίων να προέρχεται, τουλάχιστον κατά το ήμισυ, από φωτοβολταϊκά και βιοκαύσιμα.

Ωστόσο, κύριο μέλημα του είναι να περιοριστεί η εξάρτηση από το πετρέλαιο, τόσο λόγω της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί, όσο και της οικονομικής, καθώς οι τιμές του «μαύρου χρυσού» αυξομειώνονται συνεχώς.

«Η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι επικίνδυνη. Στο πλαίσιο αυτό στρέφουμε τα αεροπλάνα μας στα βιοκαύσιμα. Δεν μένουμε όμως εκεί. Προτιμάμε την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, την γεωθερμία και τα κύματα» τόνισε ο ίδιος.

Η επιλογή της Χαβάης δεν είναι τυχαία.

Όλα τα πλοία του αμερικανικού Ναυτικού που θα συμμετάσχουν στην άσκηση θα τροφοδοτούνται σε ποσοστό 50% χάρη στις ΑΠΕ.

Από πίσω, εφόσον το πείραμα πετύχει, ακολουθεί η αμερικανική αεροπορία.

Πάντως το αμερικανικό Πεντάγωνο ούτε λίγο ούτε πολύ έχει φροντίσει για την εξασφάλιση κονδυλίων της τάξης των 170 εκατ. δολαρίων τον χρόνο για την βελτίωση της τεχνολογίας σε ό,τι αφορά τα βιοκαύσιμα.

Στόχος όμως είναι παράλληλα να μειωθούν κατά πολύ οι τιμές των βιοκαυσίμων, καθώς παραμένουν ιδιαιτέρως υψηλές σε σχέση με της βενζίνης (είναι έως και οκτώ φορές υψηλότερες).

Πηγή: energypress.gr