Πλήθος ευρωπαϊκών εταιρείων, μεταξύ των οποίων, η ρωσική Gazprom, η γαλλική Gas De France Suez αλλά και η ισπανική Gas Natural βρίσκονται σε επαφές με τις Noble και Delek, για την εμπορική αξιοποίηση του κοιτάσματος «Λεβιάθαν» στην ΑΟΖ του Ισραήλ και ενδεχομένως, σε μετέπειτα στάδιο και του κοιτάσματος στο θαλάσσιο οικόπεδο «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Noble, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σε σχετικό δημοσίευμα ο “Φιλελεύθερος”, αναζητά συμφωνίες εμπορικής αξιοποίησης ώστε να εξασφαλίσει την αγορά του φυσικού αερίου που ανακάλυψε, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι θα ενισχυθούν σημαντικά τα μεγάλα κεφάλαια που απαιτούνται για τις διαδικασίες εξόρυξης.

Εξάλλου, λίαν προσφάτως, ο επικεφαλής της Noble Energy, Τσαρλς Ντέιβιτσον, είχε δηλώσει ανοικτά ότι ο πολυεθνικός κολοσσός αναζητά εταίρους με μεγάλη και λεπτομερή εμπειρία στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι οποίοι «θα βοηθήσουν» στην ανάπτυξη των ανακαλύψεων των 17 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου του «Λεβιάθαν» και των 7 τρισ. κυβικών ποδών του «Αφροδίτη».

Σημειώνεται ότι η Noble κατέχει το 70% των δικαιωμάτων του «Αφροδίτη» (δηλαδή 3,9 τρισ. κ.π.) και το 40% του «Λεβιάθαν» (6,8 τρισ. κ. π.).

Να σημειωθεί ότι, με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, εντάθηκε η δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, τόσο για πρόοδο στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις εξόρυξης του Ισραήλ, όσο και για νέες έρευνες.

Συγκεκριμένα, ο Λίβανος ξεκίνησε νέα σειρά σεισμογραφικών ερευνών, με το ερευνητικό σκάφος «Pacific Explorer» της νορβηγικής PGS που πραγματοποίησε και το μεγαλύτερο μέρος των σεισμογραφικών ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ. Το πλοίο αυτές τις μέρες διεξάγει έρευνες στην ΑΟΖ του Λιβάνου, σε απόσταση 120 χλμ περίπου νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο.

Την ίδια ώρα στο «Λεβιάθαν», προχωρά το γεωτρύπανο του «Όμηρου» στα βαθιά για ανεύρεση κοιτάσματος πετρελαίου, πιο κάτω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν.

Τα αποτελέσματα αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και στην Κύπρο, αφού η γεώτρηση για πετρέλαιο γίνεται σε απόσταση μόλις 25 χλμ από τη γεώτρηση του «Αφροδίτη», ενώ η γεωλογία της περιοχής είναι η ίδια, γεγονός που θα δώσει σημαντικές ενδείξεις και για πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή: energypress.gr