Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε χθεσινή συζήτηση που διοργάνωσε το περιοδικό Der Spiegel στο Αμβούργο, δήλωσε πως στηρίζει την υποψηφιότητα του γερμανού ΥΠΟΙΚ, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, για να τον αντικαταστήσει από τα τέλη Μαΐου.

Ο σημερινός επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, έχει ηγηθεί τις συναντήσεις των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, από τη δημιουργία του Eurogroup το 2004. Αναφορικά με τον αντικαταστάτη του, έχει δηλώσει πως θα πρέπει να είναι ένας καλός ακροατής, ο οποίος κατέχει και χειρίζεται άπταιστα τα θέματα της Ευρωζώνης, εκτιμώντας πως ο κ. Σόιμπλε αποτελεί τον «ιδανικό συνδυασμό».

Ο 69χρονος Χριστιανοδημοκράτης ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας είναι στενός συνεργάτης της Άγγελα Μέρκελ και υπέρμαχος της λιτότητας για την επίλυση της κρίσης χρέους που έχει πλήξει τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Πολλές διπλωματικές πηγές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι στην περίπτωση που οριστεί επόμενος πρόεδρος του Eurogroup, θα σφραγιστεί ταυτόχρονα η πολιτική της λιτότητας που προωθεί η Γερμανία σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Άλλοι ωστόσο εκτιμούν πως σε περίπτωση που πάρει τη θέση θα χρειαστεί να μετριάσει τις απόψεις του, καθώς θα αναγκαστεί να διαπραγματεύεται με 17 υπουργούς οικονομικών.

Θετική εξέλιξη θα θεωρηθεί επίσης το γεγονός ότι, εάν ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε διοριστεί πρόεδρος του Eurogroup στα τέλη Μαΐου, η Γερμανία θα πρέπει να παραδώσει τις θέσεις που κατέχουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Σημειώνεται ότι μέχρι και σήμερα ο Γερμανός Klaus Regling προεδρεύει στον προσωρινό ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης EFSF, ενώ αναμενόταν να παραμείνει στη θέση του όταν τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός ESM την 1η Ιουλίου.

Σε περίπτωση ωστόσο που ο κ. Σόιμπλε γίνει ο επικεφαλής του Eurogroup, η θέση του προέδρου του EFSF/ESM θα περάσει δικαιωματικά σε έναν Γάλλο ή Ισπανό, εκτιμάει το European Observer.

Στο μεταξύ, αύριο συναντιόνται οι ΥΠΟΙΚ των 27 χωρών της ΕΕ με σκοπό να αποφασίσουν για τον επόμενο υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με έδρα το Λονδίνο. Ένας Άγγλος, ένας Γάλλος, καθώς και ένας Πολωνός είναι μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων.

Πηγή: skai.gr