Χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο διαδήλωσαν την Πρωτομαγιά ενάντια στην οικονομική κρίση και στα μέτρα σκληρής λιτότητας. Σε Ισπανία και Πορτογαλία οι διαδηλώσεις ήταν ογκώδεις, ενώ στην Αθήνα τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι πήραν μέρος στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στην πλατεία Συντάγματος. Ξεχωριστή συγκέντρωση έξω από την Ελληνική Χαλυβουργία έκανε το ΠΑΜΕ, ενώ πορεία πραγματοποίησαν το απόγευμα αριστερές οργανώσεις και αντιεξουσιαστές.

Μετά το τέλος των συγκεντρώσεων, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε ένα εκλογικό περίπτερο στην οδό Όθωνος και σε έναν στην Πανεπιστημίου, ενώ έσπασαν ένα εκλογικό περίπτερο στην Πλατεία Κοραή. Επίσης, άγνωστοι πυρπόλησαν πολυτελές ΙΧ που ήταν σταθμευμένο στην Εμμανουήλ Μπενάκη.Ένταση επικράτησε και στους δρόμους γύρω από την πλατεία Εξαρχείων, όταν ομάδες νεαρών άρχισαν να πετούν αντικείμενα κατά αστυνομικών.

Στη Γαλλία, ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς έλαβε πολιτικό χαρακτήρα, ενόψει του επαναληπτικού γύρου των προεδρικών εκλογών στις 6 Μαΐου. Σε συγκέντρωση που έγινε στο Παρίσι η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι θα ψηφίσει λευκό, καλώντας εμμέσως τους ψηφοφόρους της να πράξουν το ίδιο.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα, οπαδοί όλων των πολιτικών κομμάτων, καθώς επίσης οπαδοί φεμινιστικών οργανώσεων και οργανώσεων των ομοφυλοφίλων, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, όπου πριν από 35 χρόνια είχαν σκοτωθεί 35 άνθρωποι κατά τη διάρκεια πορείας για τη Πρωτομαγιά.

Πορείες εργαζομένων έγιναν επίσης σε Γερμανία, Χονγκ Κονγκ, Μπαγκλαντές, Κίνα, Ρωσίαμ Ουκρανία, Σεούλ και Αυστραλία, ενώ στις ΗΠΑ το κίνημα Occupy Wall Street καλεί σε διαδηλώσεις κατά της οικονομικής ανισότητας σε παγκόσμια κλίμακα. Σε δήλωσή του αναφέρει ότι «το Κίνημα ζητά μία Ημέρα χωρίς το 99%, την 1η Μαΐου του 2012» αναφερόμενο στο σύνθημά του ότι το πλούσιο 1% κυριαρχεί επί του ανίσχυρου 99%.

Πηγή: skai.gr