Eίναι γνωστή πλέον η φημολογία,” σήμερα θα γίνουν οι εκλογές, αύριο θα γίνουν, σε ένα μήνα ή όχι σε λιγότερο από ένα μήνα”, αν και αυτό δεν μπορεί να γίνει καθώς ο χρόνος που χρειάζεται είναι τουλάχιστον ένας μήνας πριν την ημέρα των εκλογών, ωστόσο στην Ελλάδα όλα γίνονται. Όπως επίσης, “σήμερα θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων των ψηφοδελτίων, αύριο θα ανακοινωθούν, μέσα στην επόμενη βδομάδα, από στιγμή σε στιγμή”. Και από οτι καταλαβαίνουμε όλοι μας οι εκλογές έχουν καταλήξει σε μια ιδιόμορφη “κολοκυθιά”.

Έχουν καταντήσει μια “φήμη”. Και το πιο περίεργο απο όλα είναι οτι όλοι τις περιμένουν πως και πως και απο έκει που όλοι αδιαφορούσαν και απαξίωναν την διαδικασία των εκλογών και τους πολιτικούς, όλως παραδόξως όλοι ενδιαφέρονται και για τη μέρα και για τα άτομα που θα στελεχώσουν τα αναμενόμενα ψηφοδέλτια.

Η “φήμη” των εκλογών θα γίνει απτή πραγματικότητα και έτσι όπως κινείται η κατάσταση για πότε θα ανακοινωθούν οι υποψήφοι, για πότε θα ανακοινωθεί η μέρα των εκλογών, για πότε θα γίνουν οι εκλογές και για πότε θα βγουν τα αποτελέσματα και τελικά θα μείνουμε ίσως και ακυβέρνητοι, κανείς δεν θα καταλάβει. Καθώς είναι δεδομένη πλέον η μη αυτοδυναμία άρα η αναγκαστική δημιουργία συγκυβέρνησης απο κομματικούς σχηματισμούς που μπορεί και να μην συμφωνούν μεταξύ τους αλλά για τα μάτια του κόσμου και για την εξουσία μια χάρα θα είναι.

Και φυσικά κατόπιν όλων αυτών, ο κόσμος θα κοιτάει σαν χάνος για πολλοστή φορά τις εξελίξεις και θα αντιληφθεί οτι αυτές τον προσπερνούν, καθώς όταν έπρεπε να δώσει λύση, πάλι δεν το έκανε, σαν αιχμάλωτος των δεσμεύσεων του. Βέβαια δεν μπορώ να βάλω στο ίδιο κάζανι όλους, σίγουρα θα υπάρξει και κομμάτι του κόσμου που έχει γνωρίζει και έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση και θα προσπαθήσει να αλλάξει το κατεστημένο, ελπίζοντας για την ανατροπή.

Αλήθεια, πόσοι από μας πιστεύουμε πραγματικά ότι η κατάσταση στη χώρα μας θα αλλάξει; Ναι, όλοι αγανακτήσαμε και αγανακτούμε, όλοι νιώθουμε προδομένοι, όλοι νιώθουμε και είμαστε αδικημένοι. Ωστόσο, έχουμε συνειδητοποιήσει άραγε ότι οι επικείμενες εκλογές είναι η πράξη μετά από “την ουρά του γαϊδάρου” την οποία τη φάγαμε και αυτή και πλέον πρέπει να δώσουμε μια αποφασιστική λύση στα τεράστια προβλήματα μας μέσω των εκλογών;

Κατα τη γνώμη μου, η λύση δεν είναι η εγκατάλειψη του εκλογικού δικαιώματος, πρέπει όλοι να εκμεταλευτούμε το δικαίωμα αυτό και να δώσουμε και λύση και τέλος σε όλα όσα μας βασανίζουν. Ας ελπίσουμε ότι η “κολοκυθιά” ή καλύτερα το “γαϊτανάκι” που παίζεται με τις ημερομηνίες και τα ονόματα θα έχει ένα σοβαρό αποτέλεσμα σωστών επιλογών και όχι αποτελέσματα παιχνιδιών.

της Λένας Μαρκογιαννάκη