Σε ύφεση εισήλθε και επισήμως η ισπανική οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα, 30 Απριλίου, η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Συγκεκριμένα, στο χρονικό διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, το ΑΕΠ της Ισπανίας μειώθηκε κατά 0,3% συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Το γεγονός ότι η συρρίκνωση ήταν οριακά μικρότερη του αναμενόμενου 0,4% δεν ήταν αρκετό για να καταλαγιάσει τους φόβους ότι η ιβηρική χώρα είναι στα πρόθυρα προσφυγής στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς υποστήριξης.

Πρόκειται για τη δεύτερη ύφεση που βιώνει η ισπανική οικονομία από τα τέλη του 2009. Η είδηση έρχεται σε μια περίοδο που ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις για δραστικά μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων. Τεχνικά, μία οικονομία βρίσκεται σε ύφεση έπειτα από δύο διαδοχικά τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει, η συντηρητική κυβέρνηση Ραχόι, δεν έχει πείσει τις αγορές ότι θα περικόψει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και θα πετύχει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Η επιφυλακτικότητα των αγορών αντανακλάται στο αυξημένο κόστος δανεισμού της χώρας.

Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής, που δημοσιοποιήθηκε από τη Μαδρίτη την Παρασκευή 27 Απριλίου, η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει ύφεση 1,7% για το 2012 και επιστροφή σε ανάπτυξη 0,2% για το 2013.

Η θέση της Ισπανίας δέχτηκε ένα ακόμα πλήγμα όταν ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Σήμερα, η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση του αξιόχρεου και 11 ισπανικών τραπεζών, θέτοντας εκ νέου υπό αμφισβήτηση τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας.

Πηγή: skai.gr