Απειλή με ακύρωση της επίσκεψής της στην Ουκρανία κατά το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Euro 2012, εκτοξεύει η Angela Merkel, σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν έχει απελευθερωθεί η Yulia Tymoshenko, σύμφωνα με δημοσίευμα της Der Spiegel. «Εάν η Tymoshenko δεν έχει απελευθερωθεί μέχρι την έναρξη του Euro 2012 τον Ιούνιο, είναι πιθανό οι γερμανοί ποδοσφαιριστές να αγωνιστούν χωρίς την παρουσία της Merkel», αναφέρει το περιοδικό, χωρίς να αναφέρει τις πηγές του.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η ΕΕ θεώρησε πολιτικά υποκινούμενη την καταδίκη της Tymoshenko. Η Ουκρανία συνδιοργανώνει το ευρωπαϊκό τουρνουά ποδοσφαίρου 8 Ιουνίου-1 Ιουλίου μαζί με την Πολωνία.

Ο γερμανός πρόεδρος Joachim Gauck είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ουκρανία τον επόμενο μήνα, προκειμένου να συναντήσει τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της κεντρικής Ευρώπης στην περιοχή της Γιάλτα, στη Μαύρη Θάλασσα.

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της Merkel, Steffen Seibert, τόνισε ότι η απόφαση για την παρουσία ή όχι της Merkel στην Ουκρανία, θα εξαρτηθεί από την κατάσταση.

«Προφανώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία και στην υπόθεση Tymoshenko θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση», υπογράμμισε.

Στην ίδια γραμμή κύματος είναι και άλλα κράτη της ΕΕ. Την Κυριακή, ο ιταλός ΥΠΕΞ Giulio Terzi τόνισε ότι παρακολουθεί την υπόθεση με «ιδιαίτερη ανησυχία».

«Τα νέα… ότι η κα Tymoshenko δέχθηκε σωματική βία κατά τη μεταφορά της από τις φυλακές στο νοσοκομείο δεν βοηθούν αλλά αντίθετα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», είπε σε δήλωσή του.

Τρομοκρατική απειλή;

Ανησυχητικές είναι επίσης και πρόσφατες εκρήξεις βομβών στην Ουκρανία. Τέσσερις βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε κάδους απορριμμάτων στην πόλη Dnipropetrovsk, βιομηχανικό κέντρο με 1εκ κατοίκους, εξεράγησαν τραυματίζοντας 30 άτομα, 11 εκ των οποίων ήταν παιδιά.

Ο ουκρανός πρόεδρος Viktor Yanukovich υποσχέθηκε ενδελεχή έρευνα για τις εκρήξεις, τις οποίες οι εισαγγελείς αποκάλεσαν «πράξεις τρομοκρατίας».

Ο πολωνός πρόεδρος Bronisław Komorowski εξέφρασε ανησυχίες για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

«Φυσικά αυτό προκαλεί ανησυχίες, και στην Πολωνία καθώς το Euro 2012 πλησιάζει, για επιδεινούμενη ατμόσφαιρα… σε μια χώρα που διοργανώνει αυτό το υπέροχο αθλητικό συμβάν», τόνισε στην Voice of Warsaw.

Η UEFA, τόνισε ότι εμπιστεύεται τα μέτρα ασφαλείας της Ουκρανίας ότι θα διασφαλίσουν ένα «ομαλό και εορταστικό» τουρνουά, παρά τις βομβιστικές εκρήξεις.

Πηγή : euractiv.gr