Διάχυση της επιβολής των σκληρών μέτρων των 11,6 δισ. σε τρία χρόνια αντί σε δύο (μέχρι το 2015) προδιαγράφεται- σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες- καθώς το Μνημόνιο προβλέπει αυτή τη δυνατότητα σε περίπτωση που η ανάπτυξη δεν είναι η αναμενόμενη.

Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, η μεγαλύτερη ύφεση για φέτος είναι δεδομένη, αφού η ΤτΕ εκτιμά ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ θα πλησιάσει το 5%, δηλαδή η ύφεση θα είναι λιγότερο έντονη από το 2011, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα θα εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση.

Σύμφωνα πάντως με μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών που έχει ήδη στα χέρια του ο Πρωθυπουργός, η περαιτέρω συγκράτηση καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου στα επίπεδα που απαιτεί η Τρόικα είναι δύσκολη, καθώς μόνο το 15% αυτών μπορούν να επιτευχθούν χωρίς να προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις.

Άλλοι τομείς στους ο οποίους το ΚΕΠΕ θεωρεί πως υπάρχουν περιθώρια εξοικονομήσεων είναι:

• Τα ειδικά μισθολόγια των δικαστικών, στρατιωτικών, αστυνομικών και άλλων ένστολων κατά περίπου 15%,
• Τα μισθολόγια των ΔΕΚΟ,
• Οι συντάξεις και
• Ο εξορθολογισμός των κονδυλίων της Παιδείας, καθώς επίσης και της Υγείας.

Ένας από τους κύριους λόγους δυσκολίας μείωσης των δαπανών είναι ότι το 65,5% αποτελούν μισθούς και συντάξεις, οδηγώντας μοιραία σε λήψη μέτρων που αυξάνουν τα έσοδα. Άρα δεν αποκλείεται να δούμε και νέα μέτρα πέρα των 11,6 που έχουν ήδη αποφασιστεί για φέτος.

Πηγή: skai.gr