Εικοσιεννέα σύγχρονοι Τούρκοι ζωγράφοι συμμετέχουν στην έκθεση ζωγραφικής «Συνύπαρξη» που φιλοξενείται στο χώρο της Achaia Clauss και διοργανώνεται από την Zervas Art gallery.

Η τέχνη σαν άξονας επικοινωνίας και κοινή γλώσσα για τις δυο χώρες, καταφέρνει να προσπεράσει τις πολιτικές διαφωνίες και διαφορές και να επικεντρωθεί στις ομοιότητες των δυο ξεχωριστών πολιτισμών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων αναζητούν να συνυπάρξουν.

Η Zervas Art συνεργάζεται συνολικά με 140 Τούρκους καλλιτέχνες και στην έκθεση αυτή θα παρουσιάσει ένα τμήμα αυτής της μεγάλης συλλογής η οποία αποτελείται από 200 περίπου έργα.

Το πολυσυλλεκτικό περιεχόμενο της έκθεσης με την διαφορετικότητα της γραφής των 29 Τούρκων καλλιτεχνών, αφορά μια σημαντική αναφορά στη σύγχρονη Τουρκική ζωγραφική γλώσσα, η οποία καταξιώνει την γειτονική χώρα σε σημαντική θέση στη διεθνή κοινότητα της τέχνης. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι επί το πλείστον καθηγητές σε Πανεπιστήμια Καλών τεχνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διακεκριμένοι Τούρκοι καλλιτέχνες άρχισαν γράφουν την δική τους ιστορία στην Πάτρα από το 2002, από το «1o Διεθνές Συμπόσιο Ζωγραφικής» και σήμερα μετά από 10 χρόνια καλλιτεχνικής συνύπαρξης, έχουν συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην εμβάθυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η επίσκεψη του Τούρκου πρέσβη Kerim Uras στην Πάτρα πρόκειται να σηματοδοτήσει νέες προοπτικές συνεργασίας και συνύπαρξης μεταξύ των δύο χωρών και να δώσει στην Πάτρα έναν κεντρικό ρόλο στις μεταξύ των διαπολιτισμικές σχέσεις. Οι πολιτιστικές ομοιότητες με την γειτονική χώρα αποτελούν αξιοσημείωτο κέντρο πάνω στο οποίο μπορούν να επικεντρωθούν οι σύγχρονες ελληνοτουρκικές σχέσεις της ανάπτυξης και του πολιτισμού.

Ο Πρέσβης της Τουρκίας σύμφωνα με το πρόγραμμα του, θα πραγματοποιήσει εθιμοτυπική επίσκεψη στον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και τον Δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά. Την Κυριακή 29 Απριλίου θα επισκεφτεί τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, τους Αρχαιολογικούς χώρους και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Οι συνεργασίες και οι σχέσεις της Zervas Art με την Τουρκία βρίσκονται σε δρόμο ανάπτυξης εφόσον σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει γραφείο της στην Πόλη για να διοργανώσει και να θεσμοθετήσει μια μεγάλη διεθνή διαπανεπιστημιακή εκδήλωση, με έδρα πλέον την Κωνσταντινούπολη.

Πηγή : grtrnews.com

* Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 28/4/2012. Ώρα έναρξης 19:00. Ώρα λήξης 23:00