Ο πρώτος ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης είναι πλέον σε τροχιά δημιουργίας, εκτιμά την ιστοσελίδα του ο γερμανικός οίκος επιχειρηματικών συμβουλών για επενδύσεις, Ρόλαντ Μπέργκερ, ο οποίος βεβαιώνει επίσης ότι “η χρηματοδότηση του οίκου αξιολόγησης είναι πλέον εξασφαλισμένη”.

 “Μετά από εντατικές διαβουλεύσεις, με χρηματο-πιστωτικές ευρωπαϊκές εταιρείες, απορρέει μία επαρκής δέσμευση υπερ ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.
Ο κ. Μάρκους Κραλλ, σημαίνων στέλεχος του οίκου μας, θα είναι ο ιδρυτής του νέου οίκου αξιολόγησης”.

Συγκεκριμένα ποσά χρηματοδότησης δεν διευκρινίζονται στο ανακοινωθέν αυτό, την ώρα που εκτιμάται εγκύρως στο Βερολίνο ότι, αν δεν συγκεντρωθούν τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ, η λειτουργία του είναι “προβληματική”.

Την 17η Απριλίου, είχε αναφερθεί ότι ο Ρόλαντ Μπέργκερ “δεν είχε εξεύρει ποσά ικανά να επιτρέψουν τη λειτουργία του πρώτου οίκου αξιολόγησης της Ευρώπης”.
Τη “λύπη του”, γι αυτό το γεγονός, καθώς και για την “έλλειψη ανταγωνισμού με τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης” είχε τότε εκφράσει στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Είχε μάλιστα επιμείνει ότι ο οίκος αξιολόγησης της Ευρώπης “πρέπει να χρηματοδοτηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια”, καθώς “τυχόν κρατική συμμετοχή θα έπληττε, καίρια, την αξιοπιστία” αυτού του πρώτου οίκου αξιολόγησης της Ευρώπης.

Πηγή: skai.gr