Photo: paulgmccabe

Μια νέα πανευρωπαϊκή εκστρατεία, τη διοργάνωση μιας ‘Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών’ (‘European Citizens Initiative’ – ECI), με τίτλο ”Η Φωνή μου Ενάντια στην Πυρηνική Ενέργεια”, ανακοινώνει η οργάνωση ”Φίλοι της Γης”.

”Photo:

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή την σημερινή 26η επέτειο του Τσερνομπίλ, αναφέρει ότι η πρόταση για την ανάληψη της ‘Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών’ κατατέθηκε ήδη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 1η Απριλίου και αναμένεται να εγκριθεί μέχρι την 31η Μαΐου. Από τη μέρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει επίσημα την έγκριση της ή το αργότερο μέχρι την 1η Ιουνίου 2012, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να υψώσουν «την φωνή τους ενάντια στην πυρηνική ενέργεια», αποστέλλοντας σε γραπτή η ηλεκτρονική μορφή τις προσωπικές δηλώσεις υποστήριξης της ‘Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών’, μέσω της ιστοσελίδας: www.my-voice.eu.

Το αίτημα της σταδιακής απαγόρευσης της πυρηνικής ενέργειας στην ΕΕ έχει ήδη λάβει τη μαζική υποστήριξη της κοινωνίας πολιτών, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται από το γεγονός ότι η πρόταση κατατέθηκε από οργανώσεις που εδρεύουν σε 12 διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ και όχι μόνο 7, όσο είναι δηλαδή το κατώτατο όριο που προβλέπει ο σχετικός κανονισμός της ΕΕ. Παράλληλα, προστίθεται, στην εκστρατεία δεν συμμετέχουν μόνο οργανώσεις μέλη του δικτύου περιβαλλοντικών οργανώσεων Φίλοι της Γης Ευρώπης, αλλά και αρκετές άλλες περιβαλλοντικές και αντιπυρηνικές οργανώσεις.

Αυτήν τη στιγμή, αναφέρεται, 133 πυρηνικοί αντιδραστήρες βρίσκονται σε λειτουργία εντός της επικράτειας της ΕΕ, αριθμός ο οποίος σχεδόν ισοδυναμεί με τους μισούς ενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Από αυτούς, 62 χαρακτηρίζονται από υψηλή επικινδυνότητα, άλλοι 71 θέτουν σε μικρότερο αλλά συνεχή κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών, καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί σε απόλυτο βαθμό την ασφάλεια λειτουργίας τους, ενώ παράλληλα παράγουν πυρηνικά απόβλητα, τα οποία ακόμη δεν μπορούν να αποθηκευτούν με ασφαλή τρόπο.

Ο εκπρόσωπος της δωδεκαμελούς επιτροπής διοργάνωσης της ‘Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών’ στην Κύπρο και συντονιστής εκστρατειών της περιβαλλοντικής οργάνωσης Φίλοι της Γης Κύπρου, Κλείτος Παπαστυλιανού, δήλωσε ότι απαιτούν το σταδιακό κλείσιμο όλων των πυρηνικών σταθμών και την πλήρη απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, μέσω της υιοθέτησης ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, καθώς επίσης και τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό σύστημα, το οποίο θα στηρίζεται αποκλειστικά στην ανανεώσιμη ενέργεια και στην εξοικονόμηση ενέργειας, μέχρι το 2050.

”Πιστεύουμε ότι είμαστε σε πλήρη θέση να εξασφαλίσουμε τις υπογραφές ενός εκατομμυρίου συμπολιτών μας από ολόκληρη την ΕΕ, έτσι ώστε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλάβουν άμεση δράση για τον τερματισμό του πυρηνικού εφιάλτη που απειλεί τις ανθρώπινες ζωές, τη δημόσια ασφάλεια και το φυσικό περιβάλλον στην Ευρώπη”.

Τέλος, οι Φίλοι της Γης καλούν όλες τις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο και την Ευρώπη να υποστηρίξουν την εκστρατεία της ‘Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών’.

Πηγή: energypress.gr