Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ στην Αττική, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατόπιν προγραμματισμένης σύσκεψης με την Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κα Σταυρούλα Δήμου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Δυτικής Αττικής, συναντήθηκε χθες, Τετάρτη 25 Απριλίου, στα γραφεία της Περιφέρειας στην Ελευσίνα με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας και Μεγαρέων. Στην ευρεία σύσκεψη που ακολούθησε, συζήτησε αναλυτικά τα προβλήματα και τις προτεραιότητες για την περιοχή.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Η Περιφέρεια της Αττικής έχει προβλήματα ανάλογα με πολλές περιοχές της χώρας, βιώνοντας άμεσα τις επιπτώσεις από την κρίση στην οικονομία. Κάθε περιοχή της όμως, έχει και τα δικά της ιδιαίτερα ζητήματα, στην αντιμετώπιση των οποίων έχω επιχειρήσει να συμβάλω, ιδιαίτερα ως Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ειδικά η Δυτική Αττική αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει πολύ έντονα προβλήματα που σχετίζονται με την οικονομική και βιομηχανική δραστηριότητα, την επιβάρυνση του περιβάλλοντος αλλά και με τις πιέσεις που δέχεται από την λειτουργία υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων ή και την ανυπαρξία τους.
• Για το μεγάλο θέμα της ανεξέλεγκτης απόρριψης αποβλήτων σε όλη τη χώρα, που ενδιαφέρει ιδιάιτερα και τον Ασπρόπυργο και την ποιοτική και ποσοτική τους καταγραφή έχουμε προχωρήσει στη β΄φάση της αξιολόγησης τεχνικών προσφορών των 7 συμμετεχόντων σε σχετική προκήρυξη του ΕΠΕΡΑΑ για όλη τη χώρα. Η αξιολόγηση αυτή θα ολοκληρωθεί σύντομα ώστε να προχωρήσει το έργο.
• Ένα θέμα για το οποίο επίσης καταφέραμε μέσα από τη συνεργασία να οδηγηθούμε σε συγκεκριμένες λύσεις είναι το πρόβλημα του καθαρισμού των δασών από μπάζα κ.α., την απομάκρυνση των οποίων καταφέραμε να εντάξουμε στα μέτρα καθαρισμού των δασών του προγράμματος Α. Μπαλτατζής – απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί από τον Ε.Γ. Δασών τις επόμενες ημέρες.
Από τα μεγαλύτερα ζητήματα για την περιοχή – με μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τελικά την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη – είναι η αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκύπτει από την βιομηχανική δραστηριότητα στην περιοχή. Το γνωστό θέμα του κορεσμού της περιοχής.
• Νέες αδειοδοτήσεις μπορούν να υπάρξουν, όπως έγινε για τα ΕΛΠΕ, αλλά με περιβαλλοντικά υπέυθυνο τρόπο. Στόχος της προσπάθειας που έχουμε κάνει τους προηγούμενους μήνες είναι η συμμόρφωση της βιομηχανίας, ώστε να μην φτάνουμε σε ακραία μέτρα που θα οδηγούσαν σε κλείσιμο μονάδων και απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά και η αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχών που έχουν υποστεί ιδιαίτερη επιβάρυνση.
• Ειδικά μεγάλα ζητήματα είναι η θαλάσσια ρύπανση κοντά στις λειτουργούσες βιομηχανικές μονάδες και οι βιομηχανικές σκουριές. Αυτά δεν μπορούν να λυθούν χωρίς τον συνεχή διάλογο και τη συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και όλων των συναρμόδιων υπουργείων με την τοπική κοινωνία, αλλά και την ίδια την βιομηχανία.
• Για τη διαχείριση της περιβαλλοντικής κρίσης στο Θριάσιο Πεδίο, υπήρξε εντατική συνεργασία και συμμετοχή του ΥΠΕΚΑ στην Ομάδα Εργασίας της Περιφέρειας και θεωρώ ότι έχουμε ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα στο να περιοριστεί το πρόβλημα μαζί με την υλοποίηση σειράς μέτρων αποκατάστασης της περιοχής. Οι ελεγκτές περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ έχουν συνεχή παρουσία στην περιοχή διότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση των βιομηχανικών μονάδων πρέπει να συνοδεύεται από επαγρύπνηση για τη συνεπή τήρηση των όρων.
• Η διαχείριση της βιομηχανικής ρύπανσης συνδέεται άμεσα και με την απουσία ειδικών υποδομών απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων για το οποίο η Ελληνική πολιτεία είχε επιδείξει ιδιαίτερη καθυστέρηση για να μην πω αδιαφορία. Η υποχρέωση εξέτασης όλων των εναλλακτικών λύσεων και ο διάλογος με την τοπική κοινωνία αποτελούν προϋπόθεση για τη χωροθέτηση των καταλληλότερων χώρων απόθεσης ανά τη χώρα, που πρέπει να εξευρεθούν μέχρι το τέλος του έτους. Είναι όμως προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση μιας ήδη κορεσμένης περιοχής.
Όσον αφορά άλλα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη σύσκεψη:
• Και βέβαια πρέπει να ξαναδούμε την ανταγωνιστικότητα λχ. των εσόδων του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας και την περιβαλλοντική του ευαισθητοποίηση σε σχέση με ιδιωτικές δραστηριότητες.
• Το θέμα του φυσικού αερίου που δεν φτάνει στα σπίτια σε ολόκληρες περιοχές αν και η Ρεβυθούσα είναι κοντά, είναι από τα θέματα που πρέπει να δούμε, ειδικά η Δυτική Αττική το εκλαμβανει ως άμεσο περιβαλλοντικό αντισταθμιστικό όφελος.
• Παρεμβάσεις όπως η πρόσφατη ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ της δημιουργίας βιοκλιματικού σχολείου στον Δήμο Ασπροπύργου, αποτελούν παραδείγματα αξιοποίησης των θεσμικών εργαλείων περιβαλλοντικής ανάπτυξης για την περιοχή.
Πίστευα και πιστεύω ότι η εποχή των διαπιστώσεων έχει περάσει ανεπιστρεπτί.Η χώρα θα νικήσει την κρίση και θα βγει ισχυρότερη από αυτή και με καλύτερες προοπτικές για το μέλλον μόνο αν συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητα να δουλέψουμε όλοι μαζί για να βρούμε και να εφαρμόσουμε χωρίς προκαταλήψεις συγκεκριμένες λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα του τόπου. Με συνεχή διάλογο για ένα Ρυθμιστικό Σχέδιο για όλη την Αττική, την ισόρροπη ανάπτυξή της και την αναγέννηση των περιβαλλοντικά υποβαθμισμένων περιοχών της Δυτικής Αττικής.
Στο πλαίσιο του προγράμματος του ο Υπουργός Περιβάλλοντος μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη κα Σταυρούλα Δήμου πραγματοποίησαν επιτόπια επίσκεψη και στην περιοχή Μελετάνι της Μάνδρας, στον χώρο μέσα στο δάσος που προτείνεται η εγκατάσταση μονάδας διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προέβη στη δήλωση ότι περιοχές που είναι χώροι μεγάλου φυσικού κάλλους όπως αυτή πρέπει να προστατεύονται και να αποκαθίστανται και όχι να ανοίγουμε νέες πληγές.”
Πηγή: energypress.gr