Στις 26 Απριλίου, σύμφωνα με Διάταγμα του Προέδρου της Ρωσίας Τιμάται η Ημέρα των συμμετεχόντων στην εξάλειψη των συνεπειών των ραδιενεργών ατυχημάτων και καταστροφών, και Μνήμης των θυμάτων τους. Αυτή τη μέρα ακριβώς το 1986, είχε συμβεί η φοβερή τραγωδία στον ΑΗΣ του Τσερνόμπιλ .

Στην εξάλειψη των συνεπειών του ατυχήματος, στον καθαρισμό του ραδιενεργού καυσίμου και στην κατασκευή της σαρκοφάγου πάνω από την κατεστραμμένη ενεργειακή μονάδα πήραν μέρος πάνω από 600.000 άνθρωποι.

Το ατύχημα αυτό είναι γεγονός παγκοσμίων διαστάσεων, που υπόσκαψε σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη προς την πυρηνική ενέργεια,- είπε ο Μπουλάτ Νιγματούλιν, διάσημος πυρηνικός φυσικός της Ρωσίας. Εν τω μεταξύ, το σύστημα διαχείρισης του αντιδραστήρα προνοούσε διάφορα πιθανά ατυχήματα, τα οποία, δυστυχώς, έγιναν πραγματικότητα.

Εκτός από το ατύχημα του Τσερνόμπιλ , όπως είναι γνωστό, υπήρχαν και άλλα, μαζί και στις ΗΠΑ στον ΑΗΣ Three-Mile Island και πριν από ένα χρόνο στον ΑΗΣ του Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Εξάλλου, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι πυρηνικοί Σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να κλείσουν, τόνισε ο Νικολάι Κουχάρκιν, σύμβουλος του Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Ερευνών «Ινστιτούτο Κουρτσάτοφ».

-Τα διδάγματα από το κάθε ατύχημα υπολογίζονται και η ασφάλεια των Σταθμών θα ενισχύεται, βέβαια, όλο και περισσότερο. Πρέπει να διδασκόμαστε από τα ατυχήματα,- παρατήρησε ο Νικολάι Κουχάρκιν.

Σήμερα ο κάθε ΑΗΣ πρέπει απριόρι να είναι ασφαλής, – τόνισε ο Μπουλάτ Νιγματούλιν.

-Τώρα στον κόσμο λειτουργούν λίγο περισσότερο από 400 ενεργειακές μονάδες και το κάθε ατύχημα σε οποιονδήποτε Σταθμό θα σημαίνει ένα νέο χτύπημα κατά της ατομικής ενέργειας και μία άλλη εκδήλωση της δυσπιστίας προς αυτήν. Από την άλλη πλευρά, όμως, εξακολουθούν να εκπονούνται εντελώς νέα σχέδια, που είναι κατά πολύ πιο εξασφαλισμένα ως προς το επίπεδο ασφάλειάς τους. Οι πιο ασφαλείς πυρηνικοί Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι εκείνοι, που δεν έχουν κατασκευαστεί. Εάν κάποιος ΑΗΣ δεν είναι ασφαλής, δεν πρέπει να λειτουργεί, χρειάζεται να ακινητοποιηθεί. Εμείς δίνουμε πάντα ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια, ενώ για την οικονομική απόδοση των ΑΗΣ μιλάμε ως για κάτι το αυτονόητο. Κάθε άλλο.

Η παγκόσμια ατομική ενέργεια, μαζί και η ρωσική, έχει πολύ καλή προοπτική ανάπτυξης, – τόνισε ο Λεονίντ Μπολσόφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ασφαλούς Ανάπτυξης της Ατομικής Ενέργειας.

-Το επόμενο βήμα στον τομέα της τελειοποίησης των τεχνολογιών είναι η μετάβαση σε ταχείς αντιδραστήρες με κλειστό κύκλο του καυσίμου και με τους βελτιωμένους δείκτες ασφάλειας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτά τα συστήματα αντιδραστήρων θα συνυπάρχουν με τα σημερινά.

Εδώ δεν υπάρχει τίποτα φοβερό, επειδή εκείνοι που έχουν βγάλει τα διδάγματα από τα ατυχήματα, έχουν ανεβάσει τους υφιστάμενους αντιδραστήρες σε αρκετά καλό επίπεδο,- παρατήρησε ολοκληρώνοντας ο Λεονίντ Μπολσόφ.

Πηγή : greek.ruvr.ru