Το ενδεχόμενο απελευθέρωσης της Yulia Tymoshenko εάν λυθούν «όλα τα προβλήματα μεταξύ ΕΕ-Ουκρανίας, άφησε ανοιχτό χθες (25 Απριλίου) ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας Valeriy Khoroshkovskiy. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο Ουκρανός αναπληρωτής πρωθυπουργός τόνισε ότι το κοινοβούλιο μπορεί να περάσει έκτακτη νομοθεσία για την απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού.

Ο Khoroshkovskiy, πρώην επικεφαλής των ξένων μυστικών υπηρεσιών και στενός σύμμαχος του προέδρου Viktor Yanukovich, τόνισε ότι εάν η υπόθεση Tymoshenko αποτελεί το μόνο εκκρεμές ζήτημα μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας, «θα επιλύσουμε και αυτό».

Η πρώην πρωθυπουργός Yulia Tymoshenko εκτίει ποινή φυλάκισης 7 ετών με κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας, μια υπόθεση που διατάραξε τις σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας και ουσιαστικά, «πάγωσε» τις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Βρυξελλών και Κιέβου.

Ο Khoroshkovskiy, που θεωρείται πιθανός αντικαταστάτης του τωρινού πρωθυπουργού Mykola Azarov, τόνισε ότι το Κίεβο κατάλαβε τη θέση της Δύσης περί «επιλεκτικής δικαιοσύνης».

Αν και μιλά άπταιστα αγγλικά, προτίμησε να μιλήσει στα ρώσικα.

Ερωτηθείς εάν η αλλαγή της νομοθεσίας θα μπορούσε να δώσει λύση στο ζήτημα της Tymoshenko, απάντησε ότι ως νομικός, τάσσεται κατά της προσαρμογής της νομοθεσίας ώστε να ταιριάζει σε ένα άτομο. «Ωστόσο είμαι σίγουρος ότι όταν το πρόβλημα καταστεί σημαντικό εμπόδιο στη στρατηγική μας να προχωρήσουμε στην ΕΕ, η πλειοψηφία του κοινοβουλίου θα ταχθεί υπέρ μιας έκτακτης απόφασης για το θέμα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς από την EurActiv να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες είπε: «Εάν υπογράψεις τη Συμφωνία Σύνδεσης, θα απελευθερωθεί η Tymoshenko», αρνούμενος να πει προσθέσει κάτι παραπάνω.

Ωστόσο εξέφρασε αμφιβολίες αναφορικά με τις πραγματικές προθέσεις της ΕΕ έναντι της χώρας του. «Εάν δεν υπήρχε η υπόθεση της Tymoshenko, θα ήμασταν άραγε εγγύτερα στην ΕΕ», αναρωτήθηκε.

Εν συνεχεία προσπάθησε να αλλάξει το θέμα, ωστόσο όλοι οι δημοσιογράφοι εστίασαν τις ερωτήσεις τους στα δημοσιεύματα του δυτικού Τύπου αναφορικά με την Tymoshenko, η οποία βρίσκεται σε απεργία πείνας, μετά τον ξυλοδαρμό της από δεσμοφύλακες. Ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει, πριν ανακοινωθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα η έκθεση της εν λόγω υπόθεσης.

Σε κάποιο σημείο ο Ουκρανός πρέσβης Konstanin Yelisieiev υπογράμμισε τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα που θα έχει η ΕΕ εάν ενταχθεί η Ουκρανία- το μέγεθος της χώρας, ο δυναμισμός του πληθυσμού και η οικονομία. Ωστόσο «στριμώχτηκε» από μια παρατήρηση ότι η Τουρκία παρουσιάζει παρόμοια επιχειρήματα, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει να προωθήσει την ένταξή της στην ΕΕ.

Τότε επενέβη ο Khoroshkovskiy, λέγοντας ότι σε τέτοιες συνθήκες, η Τουρκία θα κοίταζε αλλού. Ερωτηθείς από την EurActiv εάν αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία θα στραφεί προς τη Ρωσία εάν δεν τα καταφέρει με την ΕΕ, κούνησε το κεφάλι καταφατικά. Ερωτηθείς δεύτερη φορά, έκανε την ίδια κίνηση. Ερωτηθείς τρίτη φορά είπε «όχι», γελώντας.

Στο ερώτημα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την τιμή φυσικού αερίου με τη Ρωσία, τόνισε ότι παρά την υψηλή τιμή που πληρώνει σήμερα η χώρα του εξαιτίας της Tymoshenko, το Κίεβο μπορεί να εκπληρώσει το συμβόλαιο μέχρι να υπάρξει νέο.

Πηγή : euractiv.gr