Τις προτάσεις του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου, Massachussets Institute of Technology (ΜΙΤ), για το μέλλον της Θεσσαλονίκης πρόκειται να παρουσιάσει στη διάρκεια ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 24 Μαΐου στις 8 μ.μ. στο φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης ο καθηγητής του ΜΙΤ, Carlo Ratti.

Ο παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτοντας και πολιτικός μηχανικός είναι προσκεκλημένος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (σ.σ. που είναι μέλος του Consortium «Senseable City Lab» του ΜΙΤ) και του Δήμου Θεσσαλονίκης και στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιάσει στη Δημοτική Αρχή, σε εκπροσώπους φορέων της πόλης, σε μηχανικούς και σε ενεργούς πολίτες μία σειρά από προτάσεις φοιτητών του ΜΙΤ για την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου και χώρων του λιμανιού της πόλης, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Μέσα από την υλοποίηση των προτάσεων επιδιώκεται να δοθεί στη Θεσσαλονίκη η ευκαιρία να ενταχθεί ανάμεσα στις πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όπως η Κοπεγχάγη, η Ρώμη, η Βοστώνη η Νέα Υόρκη κ.α. που έχουν ωφεληθεί από τη συνεργασία με το εργαστήριο αυτό του ΜΙΤ.

Η ομάδα των φοιτητών του ΜΙΤ που εργάστηκε για το συγκεκριμένο σχέδιο με επικεφαλής τον διακεκριμένο πολεοδόμο καθηγητή, Dennis Frenchman, επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη κατά το διάστημα 3-8 Μαρτίου 2011 με σκοπό την εξερεύνηση της ταυτότητας της πόλης σε συνεργασία με αρχιτέκτονες της περιοχής.

Την ημερίδα της 24ης Μαΐου πλαισιώνει έκθεση μακετών με επιλεγμένες προτάσεις των φοιτητών που επισκέφθηκαν την πόλη. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου από τις 24 μέχρι τις 31 Μαΐου.

Ποιός είναι ο Carlo Ratti

O Carlo Ratti είναι αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Ιταλία και διδάσκει στο Massachusetts Institute of Technology (MIT), όπου διευθύνει το Senseable City Lab. Αποφοίτησε από το Politecnico di Torino (Τορίνο) και το Ecole Nationale des Ponts et Chaussees στο Παρίσι και συνέχισε τις σπουδές του αποκτώντας τα πτυχία MPhil και PhD στο University of Cambridge, στην Αγγλία.

O Carlo Ratti έχει δημιουργήσει πολλές ευρεσιτεχνίες και έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση περισσότερων από 200 δημοσιεύσεων. Πέραν της σταθερής του συνεργασίας με το περιοδικό αρχιτεκτονικής Domus, κα την ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, συνέγραψε άρθρα για τα έντυπα BBC, La Stampa, Scientific American και The New York Times. Τα έργα του έχουν εκτεθεί παγκοσμίως, σε χώρους όπως η Biennale της Βενετίας, το Μουσείο Design της Βαρκελόνης, των Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, το GAFTA του Σαν Φρανσίσκο και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Ν. Υόρκη. Η κατασκευή του με τίτλο Digital Water Pavillion, στην World Expo του 2008, ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Time Magazine, ως μία από τις «Καλύτερες Εφευρέσεις της Χρονιάς».

Τον Ιούνιο του 2007, ο Ιταλός Υπουργός Πολιτισμού, αποφάσισε τη συμμετοχή του CARLO RATTI ως μέλους του Συμβουλίου Ιταλικού Design – ένα όργανο με συμβουλευτικό ρόλο στην Ιταλική Κυβέρνηση – στο οποίο μετέχουν 25 προσωπικότητες του Design στην Ιταλία. Το 2009 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Inaugural Innovator In Residency, από την Κυβέρνηση του Queensland, το έτος 2008 συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των «Best & Brightest» του περιοδικού Esquire Magazine, καθώς και στη λίστα των «60 καινοτόμων που διαμορφώνουν το δημιουργικό μας μέλλον» από τις εκδόσεις Thames & Hudson. Το 2010, το περιοδικό Blueprint Magazine τον επέλεξε ως έναν από τους «25 Ανθρώπους που θα αλλάξουν τον κόσμο του Design». Οι λίστες Forbes, το 2011, τον συμπεριέλαβαν στο κατάλογο «Ονόματα που θα πρέπει να γνωρίζετε» και η επιχείρηση επικοινωνίας και εκδόσεων «Fast Company» τον χαρακτήρισε ως έναν από τους «50 Designers με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Αμερική».

O Carlo Ratti ήταν πρόσφατα ομιλητής στην εκδήλωση TED 2011 και αποτελεί μέλος του World Economic Forum Glοbal Agenda Council για την Αστική Διαχείριση. Είναι επίσης Διευθυντής Προγραμματισμού του Strelka Institute στη Μόσχα και Επιμελητής (curator) του BMW Guggenheim Pavillion στο Βερολίνο.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα έργα του Carlo Ratti, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.carloratti.com & senseable.mit.edu.

Πηγή : epixeiro.gr