Το δεύτερο πανελλήνιο διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» προκηρύσσουν ΣΕΒ και Eurobank EFG. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έτσι συνεχίζουν μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που ανέλαβαν πριν από δύο χρόνια για την ανάδειξη της έρευνας, της καινοτομίας, της γνώσης και των ανθρώπων που τις υπηρετούν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ενίσχυσης της έρευνας και τεχνολογίας, που αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή σε υψηλούς και σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Με διακηρυγμένο στόχο την ενθάρρυνση της έρευνας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας ως βασικών πυλώνων για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, ο διαγωνισμός επιβραβεύει καινοτόμες ιδέες, υπηρεσίες και προϊόντα, ανοίγοντας δρόμους για την εμπορική τους αξιοποίηση και στηρίζοντας, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, μια άλλη Ελλάδα που σκέπτεται, παράγει και καινοτομεί. Ξεκινώντας με εφαλτήριο την εξαιρετική επιτυχία της πρώτης διοργάνωσής του, που ολοκληρώθηκε το 2011, ο διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας αναδεικνύει τη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την επιχειρηματική δραστηριότητα ως κεντρικό άξονα ενός εθνικού σχεδίου για έξοδο από την κρίση.

Σε μια περίοδο ανταγωνιστικότητας και όπου οι Έλληνες επιστήμονες, και ιδιαίτερα οι νέοι, αναζητούν, μέσα σε ένα πιεστικό περιβάλλον, διαύλους ανάδειξης της δραστηριότητάς τους, ενώ οι Έλληνες επιχειρηματίες στρέφονται προς νέες διεθνείς αγορές και προσανατολίζονται στο διεθνή ανταγωνισμό, η γέφυρα ανάμεσά τους, την οποία οικοδομεί ο διαγωνισμός «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» αποτελεί κορυφαία επιταγή της συγκυρίας. Η επιτυχία του πρώτου διαγωνισμού στηρίχτηκε στο υψηλό επίπεδο των συμμετοχών, στη διαφάνεια και την αξιοκρατία, αλλά και στη θέρμη με την οποία τον αγκάλιασαν τόσο η ερευνητική όσο και η επιχειρηματική κοινότητα, με αποτέλεσμα σχεδόν το σύνολο των προτάσεων που προκρίθηκαν στην τελική του φάση να βρίσκεται σήμερα σε διαδικασία διαπραγματεύσεων ή διαμόρφωσης συμφωνιών για την παραγωγική υλοποίηση.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, δήλωσε για την προκήρυξη του 2ου διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας: «Η πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της Eurobank έχει τον στόχο να υπερπηδήσει τα θεσμικά εμπόδια στην καινοτομία και να καταδείξει ότι μέσα σ’ ένα θεσμικό πλαίσιο ελευθερίας στη σκέψη και στην πράξη, η καινοτομία μπορεί να ανθίσει. Στόχος μας είναι πάντα να αναδείξουμε το πλούσιο σε ιδέες και ανθρώπους υπέδαφος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, να προσφέρουμε ελπίδα και προοπτική σ’ αυτούς που θέλουν και μπορούν και να συνεισφέρουμε στην έξοδο της χώρας μας, όχι απλά από το οικονομικό, αλλά πολύ περισσότερο, από το διανοητικό τέλμα στο οποίο έχει πέσει.» Ο κ. Δασκαλόπουλος σημείωσε ιδιαίτερα τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών στη σημερινή συγκυρία όταν «με τα πόδια της χώρας στον γκρεμό, σύσσωμες και πολυπληθείς κοινωνικές ομάδες μάχονται την αλλαγή. Είναι θέμα κουλτούρας – και στην Ελλάδα η κουλτούρα της καινοτομίας που φέρνει την κοινωνία της γνώσης, στηρίζει την ανταγωνιστική ανάπτυξη και θεμελιώνει τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, χρειάζεται φροντίδα και προσπάθεια για να ανθίσει».

«Πιστεύοντας ακράδαντα πως καινοτομία και επιχειρηματικότητα συνθέτουν το αναγκαίο δυναμικό δίπολο που ορίζει το πλαίσιο της νέας στρατηγικής ανάπτυξης που θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον συνάντησης για τις δημιουργικές δυνάμεις της επιστημονικής και της επιχειρηματικής κοινότητας στη χώρα μας και να χτίσουμε μεταξύ τους γέφυρες δημιουργικής συνεργασίας», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG, κ. Νικόλαος Νανόπουλος, με την ευκαιρία της έναρξης του 2ου διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!». «Ως τραπεζικός οργανισμός με θέση και ρόλο στο οικονομικό γίγνεσθαι, η Eurobank τοποθετείται ενεργά και με συνέπεια στον πυρήνα της μεγάλης προσπάθειας για έξοδο της χώρας από την κρίση», σημείωσε ο κ. Νανόπουλος. «Αισθανόμαστε την ευθύνη και έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να δραστηριοποιούμαστε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που υπηρετούν τους αναπτυξιακούς στόχους και στηρίζουν τις υγιείς δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Σε αυτή τη δέσμευση θα παραμείνουμε συνεπείς με εμπιστοσύνη στις ικανότητες της χώρας και των ανθρώπων της».

Τη σημασία της επένδυσης στην έρευνα και την καινοτομία υπογράμμισε ενόψει του νέου διαγωνισμού ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG, κ. Νικόλαος Καραμούζης, σημειώνοντας ότι «οι επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική πηγή ανάπτυξης για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Για να συγκλίνει η Ελλάδα στα μέσα επίπεδα των χωρών της Ε.Ε. των 27, πρέπει να τριπλασιάσει τις δαπάνες αυτές σε 2% του ΑΕΠ από 0,6% του ΑΕΠ σήμερα». Η έμφαση στην έρευνα και τη σύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα αποτελεί οικονομική αλλά και κοινωνική προτεραιότητα: «η ενίσχυση του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού και των δαπανών που κατευθύνονται στην έρευνα και την τεχνολογία, πρέπει να αποτελέσει έναν από τους κεντρικούς άξονες αναπτυξιακής πολιτικής», τονίζει ο κ. Καραμούζης. «Ο ακαδημαϊκός χώρος και η πολιτεία οφείλουν να αφουγκράζονται τις εκάστοτε απαιτήσεις της αγοράς, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες οικονομικές και επιχειρηματικές συνθήκες στην Ελλάδα και διεθνώς».

Οι όροι συμμετοχής και το κείμενο της προκήρυξης έχουν αναρτηθεί στο νέο, αναβαθμισμένο ιστότοπο του διαγωνισμού, στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση www.kainotomeis.gr. Σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, το site του «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» θα ενημερώνει για την εξέλιξη, τα χρονοδιαγράμματα και γενικά όλες τις πληροφορίες σχετικά με την πορεία της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η υποβολή των προτάσεων γίνεται ηλεκτρονικά μέσα από τον ιστότοπο.

Ταυτόχρονα, πέρα από το στενό πυρήνα του διαγωνισμού, στο www.kainotomeis.gr θα αναρτώνται τακτικά κείμενα, δημοσιεύματα, άρθρα και γενικά πληροφοριακό υλικό, γύρω από θέματα έρευνας/καινοτομίας και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, δημιουργώντας έναν ανοιχτό πόλο αναφοράς για τις κοινότητες που έχουν ένα ευρύτερο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη θεματολογία. Από φέτος, ο διαγωνισμός «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» αποκτά και παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, με αντίστοιχους λογαριασμούς στο Facebook και στο Twitter. Κάντε like στο www.facebook.com/kainotomeisGR, γίνετε followers στο www.twitter.com/kainotomeisGR

Πηγή: energypress.gr