H Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια στην επίτευξη δύο εκ των στόχων της στην επερχόμενη Διάσκεψη για την αειφόρο ανάπτυξη στο Ρίο, παραδέχθηκε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ χθες(24 Απριλίου), αλλά θα παραμείνει ένας «φιλόδοξος συνεργάτης».

Καθώς οι διαπραγματευτές στη Νέα Υόρκη επεξεργάζονται εκατοντάδες σελίδες με ιδέες για τη διάσκεψη, ο Karl Falkenberg, επικεφαλής της διεύθυνσης περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ επιμένει στους στόχους της παρά τη σφοδρή αντίθεση σε κάποιες από τις θέσεις της.

Η ΕΕ πηγαίνει στη διάσκεψη του Ρίο τον Ιούνιο ελπίζοντας να δημιουργήσει μια πράσινη οικονομία βασισμένη στην αειφόρο ανάπτυξη ως έναν από τους πυλώνες της, ενώ επίσης επιδιώκει να δώσει στο Πρόγραμμα για το Περιβάλλον των ΗΕ και πιθανόν σε άλλες υπηρεσίες των ΗΕ, περισσότερες εξουσίες να επιβλέπουν και να επιβάλουν συνθήκες.

Ανησυχίες για την ανάπτυξη

Αφρικανοί ηγέτες έχουν εκφράσει ανησυχία σχετικά με τις ευρωπαϊκές προσπάθειες να επιδιώξουν δεσμευτικούς στόχους στην αειφόρο ανάπτυξη, φοβούμενοι ότι θα τεθούν εμπόδια στις οικονομίες τους από τις πλούσιες χώρες. Ένας διευρυμένος ρόλος για τις υπηρεσίες των ΗΕ θα αντιμετωπίσει σχεδόν σίγουρα την αντίσταση των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Πρέπει να δείξουμε ότι ο χάρτης πορείας για την πράσινη οικονομία δεν είναι μόνο ένα ευρωπαϊκό σχέδιο προσαρμοσμένο στις πραγματικότητες της Ευρώπης, αλλά ότι είναι ο μόνος βιώσιμος τρόπος προς τα εμπρός για να βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες να αναπτυχθούν και να βγάλουμε τους πληθυσμούς τους από τη φτώχεια», δήλωσε ο Falkenberg στη Διακομματική Ομάδα για τη Κλιματική Αλλαγή, τη Βιοποικιλότητα και την Αειφόρο Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Άλλοι κάλεσαν την ΕΕ να διαπραγματευτεί με μία φωνή και να επιδιώξει συνθήκες που να δεσμεύουν τα κράτη με μέτρα διατήρησης και στόχους για την αειφόρο ανάπτυξη.

Ασκείται επίσης πίεση από το Γενικό Γραμματέα των ΗΕ Ban Ki-moon, με ισχυρή στήριξη από την ΕΕ, να επιδιωχθεί η επένδυση στην ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια ώστε να σταματήσει την ενεργειακή φτώχεια στην Σαχάρα και σε άλλες αναπτυσσόμενες περιοχές.

Η συνάντηση στις Βρυξέλλες συμπίπτει με τη δεύτερη μέρα των διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη, όπου οι εθνικοί αντιπρόσωποι προσπαθούν να καταλήξουν στις προτάσεις που θα παρουσιαστούν στην 20η επέτειο του πρώτου Συνεδρίου για την Αειφόρο Ανάπτυξη των ΗΕ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Ρίο Ντε Τζανέιρο στις 20-22 Ιουνίου.

Στόχος είναι να παρουσιαστεί ένα 70σελιδο σχέδιο δράσης για το μέλλον. Έντονες διαφορές έχουν ήδη προκύψουν σχετικά με τις ιδέες της ΕΕ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Βραζιλίας στο Rio+20, André Corrêa do Lago, έχει ήδη πει ότι η χώρα υποδοχής του συνεδρίου του Rio δεν θα υποστηρίξει ένα παγκόσμιο περιβαλλοντολογικό οργανισμό.

Και είναι απίθανο σε ένα έτος εκλογών ο πρόεδρος Barack Obama να στηρίξει μια τέτοια κίνηση γνωρίζοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της αντιπολίτευσης έχουν παραδοσιακά αντισταθεί στο να δίνουν στις υπηρεσίες των ΗΕ ισχυρές εξουσίες. Το περασμένο χρόνο, οι Ρεπουμπλικάνοι προσπάθησαν να εμποδίσουν τη χρηματοδότηση για το επιστημονικό όργανο των ΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Οι ΗΠΑ παρέχουν το 22% του προϋπολογισμού των ΗΕ.

Διακυβεύονται περισσότερα από τη φύση

Αλλά ο Antonio Vigilante, διευθυντής του Προγράμματος για την Ανάπτυξη των ΗΕ στο γραφείο των Βρυξελλών, είπε στη διακομματική συζήτηση ότι το κόστος της αποτυχίας στο Rio θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τους φτωχούς παγκοσμίως.

«Το Rio δεν είναι ένα συνέδριο για το περιβάλλον, δεν είναι ένα συνέδριο για να σωθεί η φύση. Είναι ένα συνέδριο για να σώσουμε τους ανθρώπους. Είναι ένα συνέδριο που πρέπει να συνδυαστούν δύο από τις πιο πιεστικές προκλήσεις της εποχής μας –η ισότητα και η αειφορία- και το ένα δε μπορεί να θυσιαστεί για το άλλο» είπε ο Vigilante.

Με τα ΗΕ να υπολογίζουν ότι ο πληθυσμός του πλανήτη θα αναπτυχθεί από 7δις σήμερα σε 9 δις στα μέσα του αιώνα, υπάρχουν ολοένα και μεγαλύτερες ανησυχίες σχετικά με τις εντάσεις από την ανταγωνιστική ζήτηση για παραγωγή τροφίμων όπως και με το νερό, την ενέργεια και άλλους φυσικούς πόρους.

Ο Dick Toet, αντιπρόεδρος των ευρωπαϊκών εξωτερικών υποθέσεων για την εταιρεία προϊόντων τροφίμων Unilever, δήλωσε ότι η αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων απαιτεί πολιτική δράση αλλά και εταιρικές πρωτοβουλίες. Δήλωσε στη Διακομματική ομάδα του Κοινοβουλίου ότι η εταιρεία του αναδιοργάνωσε το επιχειρηματικό μοντέλο ώστε να επικεντρωθεί στην αειφόρο παραγωγή και ανάπτυξη.

«Πιστεύουμε ότι το Rio+20 είναι μια μεγάλη ευκαιρία να καθιερωθούν δημόσιες-ιδιωτικές συνεργασίες» δήλωσε, προσθέτοντας «θέλουμε να παραδώσει ένα κοινό πλαίσιο πολιτικής για μια πράσινη οικονομία»

Ο Falkenberg, αντανακλώντας θέσεις που έχουν ήδη ληφθεί από την Επιτροπή, το Κοινοβούλιο, τους περιφερειακούς ηγέτες και το Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος, δήλωσε ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να είναι ο «φιλόδοξος συνεργάτης» στο Rio ανεξάρτητα από την αναμενομένη αντίθεση.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι για το Rio+20, δεν είναι καλό να πούμε απλά…. «ναι, υπάρχει ένα πρόβλημα και παρακαλώ αρχίστε να σκέφτεστε σχετικά με το τι θέλετε να κάνουμε για αυτό το πρόβλημα», «καλώντας για στόχους που θα μειώσουν τις επιπτώσεις στο νερό, τους ωκεανούς, τη γη και τις άλλες πηγές.

Oρόσημα

23 Απριλίου-4 Μαΐου: Διεθνής συνάντηση των διαπραγματευτών στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν ιδέες για τα σχέδια για το συνέδριο Rio+20.

13-15 Ιουνίου: Τελικές διαπραγματεύσεις για το αποτέλεσμα της διάταξης Rio+20 στο Rio.

20-22 Iουνίου 2012: Συνέδριο των ΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Rio de Janeiro, Βραζιλία.

Ιστορικό

Η Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη (UNCSD) του 2012-ή Διάσκεψη του ‘Rio+20’ –διεξάγεται ακριβώς δύο δεκαετίες μετά από ένα ορόσημο Διεθνές Συνέδριο στο Rio de Janeiro. Φιλοξενούμενη στη Βραζιλία, η Διάσκεψη του 2012 θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την εκ νέου δέσμευση για την αειφόρο ανάπτυξη και να αξιολογήσει την σημειωθείσα πρόοδο.

Οι δύο βασικές της επιδιώξεις είναι η πράσινη οικονομία σε ότι αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο για την αειφόρο ανάπτυξη.

Η Επιτροπή ενέκρινε την επικοινωνία για το Ρίο+20 τον Ιούνιο, θέτοντας τη βάση για το διάλογο μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, των ανεξάρτητων χωρών, της κοινωνίας των πολιτών και των επιχειρήσεων κατά την περίοδο μέχρι το Ρίο+20, πριν από την υποβολή της ενιαίας θέση της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Το έγγραφο της Επιτροπής έκανε έκκληση για την υιοθέτηση ενός οδηγού που θα εγγυηθεί η συνέχεια της δέσμευσης πέρα από το ίδιο το Συνέδριο.

Πηγή: euractiv.gr