Έτοιμη για επανεκκίνηση των συνομιλιών με την Ουγγαρία για την παροχή πακέτου οικονομικής διάσωσης δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από την υπόσχεση της Βουδαπέστης ότι θα αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της κεντρικής της τράπεζας. Προηγήθηκαν πέντε μήνες έντασης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουγγαρίας, καθώς η Κομισιόν θεωρούσε ότι οι νομοθετικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που προωθούσε η Βουδαπέστη υπονόμευαν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, πλήττοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην υπερχρεωμένη χώρα.

«Οι ουγγρικές αρχές έδωσαν εγγυήσεις αναφορικά με την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, [συνεπώς] η Κομισιόν είναι σήμερα έτοιμη να συζητήσει την οικονομική βοήθεια που η Ουγγαρία ζήτησε από την ΕΕ και το ΔΝΤ τον περασμένο Νοέμβριο», δήλωσε σήμερα, 25 Απριλίου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί.

Οι συνομιλίες για παροχή βοήθειας είχαν διακοπεί τον Δεκέμβριο του 2011, τερματίζοντας ταυτόχρονα και τις διαπραγματεύσεις της Ουγγαρίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Είμαστε πολύ κοντά σε μεγάλη πρόοδο», σχολίασε κατά τα τη διάρκεια χθεσινής επίσκεψής του στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. «Αυτό επίσης σημαίνει ότι τα εμπόδια για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ έχουν πρακτικά αφαιρεθεί», προσέθεσε ο κ. Όρμπαν έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Παρά τις ευοίωνες εξελίξεις των τελευταίων δύο ημερών, πηγές του πρακτορείου Reuters προειδοποίησαν ότι η Ουγγαρία δεν έχει ακόμα πείσει την Κομισιόν για την φερεγγυότητα της. Εκ νέου επιδείνωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν δυνητικά καταστροφική για την Ουγγαρία, καθώς τα χρηματικά αποθέματα που διαθέτει για την εξυπηρέτηση του χρέους της πιθανότατα θα εξαντληθούν έως τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Eurostat, το δημόσιο χρέος της Ουγγαρίας υπολογίστηκε στα 22,69 τρισεκατομμύρια φόριντ (περίπου 78,4 δισεκατομμύρια ευρώ), ποσό που αντιστοιχεί στο 80,6% του ΑΕΠ της χώρας. Παρά ταύτα, η Ουγγαρία κατέγραψε πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ για το 2011.

Πηγή: skai.gr