Με σχεδόν διπλάσιο επιτόκιο από την αντίστοιχη δημοπρασία του Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η σημερινή δημοπρασία ισπανικών έντοκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας. Συγκεκριμένα, οι ισπανικές αρχές προχώρησαν στην πώληση έντοκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας αξίας 725 εκατ. ευρώ, και έντοκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας αξίας 1.2 δισ. ευρώ.

Το ισπανικό δημόσιο άντλησε συνολικά 1,93 δισ. ευρώ, έχοντας θέσει στόχο να αντλήσει 1 έως 2 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο των έντοκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας σημείωσε αύξηση και διαμορφώθηκε στο 0,634, από 0,381 τον περασμένο Μάρτη. Ακολούθως, και το επιτόκιο των έντοκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας πέρασε από 0,836 στο 1,580.

Σημειώνεται ότι οι ισπανικές αρχές επέλεξαν να προχωρήσουν σε δημοπρασία χαμηλότερου δημοσίου χρέους αυτόν τον μήνα λόγω της αμφιβολίας που εκφράζουν οι επενδυτές για την οικονομία της χώρας, αλλά και του αρνητικού κλίματος που παρατηρείται εκ νέου στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Σε ανάλυση του, το πρακτορείο Reuters συνδέει την αύξηση των επιτοκίων με την πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης Ραχόι, στην οποία αναθεωρεί προς τα επάνω το έλλειμμα της χώρας για το 2012.

Πηγή: skai.gr/Reuters