Η κατάρρευση της κυβέρνησης στην Ολλανδία είναι πιθανό να πλήξει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Η Ολλανδία είναι μεταξύ των τεσσάρων χωρών που έχουν διατηρήσει τα ΑΑΑ.

«Αυτή η εξέλιξη είναι ασφαλώς credit-negative για το ολλανδικό κράτος, δεδομένου ότι δημιουργεί τόσο πολιτική όσο και τακτική αβεβαιότητα», δηλώνει σε αναφορά της η Sarah Carlson, αντιπρόεδρος του οίκου αξιολόγησης.

Στην ευρωζώνη, μόνο η Δανία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο έχουν παρόμοια αξιολόγηση από τη Moody’s, ενώ και η Βρετανία, η Αυστρία και η Γαλλία έχουν ΑΑΑ αλλά με αρνητικές προοπτικές.

Η Ολλανδία έχει υγιείς τράπεζες και περιορισμένες απώλειες από στεγαστικά δάνεια, αλλά εάν η κυβέρνηση επρόκειτο να χρειαστεί να διασώσει ποτέ τις τράπεζές της, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει στη διάρκεια της κρίσης, «αυτό θα δημιουργούσε πτωτικές πιέσεις για την αξιολόγηση του κράτους», επισήμανε η Carlson.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπέβαλε την παραίτησή του μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, κεντροδεξιών και ακροδεξιών.

Αιτία, η διαφωνία για την αναγκαιότητα και το ύψος των περικοπών που πρέπει να γίνουν στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό προκειμένου το έλλειμμα να πέσει στο 3% από το 4,7% που έκλεισε το 2011, την ώρα η FITCH απειλεί ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα θα εξετάσει να αφαιρέσει από την Ολλανδία τα «ΑΑΑ» της πιστοληπτικής της αξιολόγησης.

Πηγή: skai.gr