Νίκη του Φρανσουά Ολάντ με 27,5% των ψήφων έναντι 26,6% του Νικολά Σαρκοζί φαίνεται να διαμορφώνεται ύστερα από την καταμέτρηση 34% των συνολικών ψήφων στη Γαλλία, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Οι δύο άντρες φαίνεται ότι θα έρθουν ξανά αντιμέτωποι στις 6 Μαΐου, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Είναι η πρώτη φορά πάντως που Γάλλος πρόεδρος που επιδιώκει την επανεκλογή του, αποτυγχάνει να κερδίσει στον πρώτο γύρο από την έναρξη της Πέμπτης Δημοκρατίας, το 1958.

Η Μαρί Λεπέν συγκεντρώνει 19,9%, ο Ζαν-Λουκ Μελενσόν της ριζοσπαστικής Αριστεράς 10,4% και ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού 9,2%.

«Η άκρα δεξιά αποτελεί τη μοναδική αντιπολίτευση απέναντι στη γαλλική Αριστερά» τόνισε στις πρώτες δηλώσεις της στο Γαλλικό πρακτορείο η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου, Μαρι Λεπέν, που κάνει και την έκπληξη των εκλογών με ένα ισχυρό 19,9% που μπορεί να καθορίσει την έκβαση της προεδρικής μάχης της 6ης Μαΐου.

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών εξέφρασε σε δηλώσεις του από τα Ιωάννινα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος που υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής των ευρωπαϊκών συσχετισμών και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα ως ισότιμο μέλος, στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης όταν θα αρχίζουν να αλλάζουν αυτοί οι συσχετισμοί.

Πηγή: skai.gr