Νέοι από 100 χώρες σε 6 ηπείρους ενώνουν τις δυνάμεις τους και γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Υπηρεσίας Νέων, διοργανώνοντας μοναδικές δράσεις στις 20-22 Απριλίου. Μια ετήσια εκστρατεία που κινητοποιεί και ενθαρρύνει εκατομμύρια νέους στον κόσμο, να προσφέρουν κάθε μέρα του χρόνου και να βελτιώνουν την κοινωνία, μέσα από τον εθελοντισμό και την εθελοντική μάθηση.

Από το 1988 – οπότε καθιερώθηκε – η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Υπηρεσίας Νέων αποτελεί το σημαντικότερο και μεγαλύτερο γεγονός εθελοντικής εργασίας στον κόσμο. Μια ημέρα αποκλειστικά αφιερωμένη στα παιδιά και τη νεολαία…

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια παιδιά και νέοι σε όλο τον κόσμο συνεργάζονται με σχολεία, ομάδες νέων, μη κυβερνητικές οργανώσεις, τοπικούς συλλόγους και κρατικούς φορείς, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν κρίσιμα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Στην Ελλάδα τον συντονισμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικής Υπηρεσίας Νέων έχει αναλάβει η ΕΛΙΞ, μια μη κυβερνητική οργάνωση που καλλιεργεί την εθελοντική συνείδηση.

Από το 1987 πραγματοποιεί διεθνείς δράσεις εθελοντικής συμμετοχής με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση του πολιτισμού και την κοινωνική προσφορά.

Φέτος η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην παγκόσμια αυτή γιορτή, υλοποιώντας δύο δράσεις.

Μοιραζόμαστε παραμύθια…Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

Το Σάββατο 21 Απριλίου στις 16.00 το απόγευμα -εμπνευσμένη από το Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών 2012- διοργανώνεται μια αλλιώτικη συνάντηση στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», όπου μικροί και μεγάλοι θα περάσουν ένα ευχάριστο απόγευμα με στόχο την ανταλλαγή παιδικών βιβλίων, την ανάγνωση παραμυθιών και την δια-γενεακή επικοινωνία.

Γιαγιάδες, παππούδες, εγγόνια, οικογένειες με παιδιά, νέοι και ηλικιωμένοι.. να είστε όλοι εκεί!

Κυνηγώντας το όνειρο, δημιουργώντας ενεργούς πολίτες

Την Κυριακή 22 Απριλίου στις 10.00 το πρωί στο Εκπαιδευτικό & Οικολογικό Πάρκο Ψυχικού θα υλοποιηθεί μια σειρά εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, ώστε τα παιδιά 6-12 ετών να γνωρίσουν το πάρκο, να διασκεδάσουν με βιωματικές μεθόδους μάθησης, να αποκτήσουν αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον, την κοινωνία και τον πολιτισμό, και να εξοικειωθούν με την αξία του εθελοντισμού.

«Εθελοντές από όλο τον κόσμο για ακόμα μια φορά θα αποδείξουν πώς ο εθελοντισμός δεν έχει σύνορα αλλά ούτε όρια», αναφέρει χαρακτηριστικά η Συντονίστρια Δράσεων της ΕΛΙΞ Έλενα Παπαλάμπρου.

Πηγή : skai.gr