Σε μια ακόμη προσπάθεια για έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων, αλλά και ενόψει καθολικής εφαρμογής του πόθεν έσχες, το Υπ. Οικονομικών υποχρεώνει έως τις 20 Αυγούστου πιστωτικά ιδρύματα, θεραπευτήρια, το Χρηματιστήριο, ασφαλιστικά ταμεία, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, κ.ά. να στείλουν ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ όλα τα στοιχεία με τις συναλλαγές όλων των φορολογούμενων…

Αναλυτικότερα, έως τις 20 Αυγούστου, σύμφωνα με σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ουσιαστικά “φακελώνονται” με ηλεκτρονικό τρόπο πολλές από τις συναλλαγές των φορολογουμένων, οι οποίες ενδεχομένως αποκρύπτονται από τις δηλώσεις εισοδημάτων.

Στις εταιρείες που υποχρεούνται να αποστείλουν τις εν λόγω συναλλαγές στη ΓΓΠΣ περιλαμβάνονται:

Τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα δημόσια θεραπευτήρια και οι κλινικές των ταμείων ασφάλισης, οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι εταιρείες ύδρευσης.

Tα στοιχεία αυτά, οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος, θα πρέπει να είναι αναλυτικά (π.χ. ΑΦΜ δικαιούχων και συνδικαιούχων, αριθμοί και υπόλοιπα λογαριασμών, ημερομηνίες συναλλαγών, ύπαρξη θυρίδων, αγορά χρυσών λιρών και ράβδων χρυσού, καταναλώσεις ρεύματος και νερού, ετήσια τηλεπικοινωνιακά κόστη, κ.λπ.) και θα πρέπει να αφορούν τη χρήση 2011, εκτός αυτών που αφορούν τις πιστωτικές κάρτες που εκδόθηκαν εκτός Ελλάδος, αλλά και των στοιχείων των τραπεζών που θα πρέπει να αφορούν και τη χρήση 2010.

Στα περισσότερα μέσα -έντυπα και ηλεκτρονικά- θα διαβάσετε τίτλους που μιλούν για “ηλεκτρονικά φακελώματα” και άλλα σχετικά. Και μπορεί τα πράγματα να είναι κάπως έτσι. Η ουσία όμως είναι ότι η διασταύρωση των στοιχείων των συναλλαγών και ο έλεγχος σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα αποτελεί τον δικαιότερο τρόπο φορολόγησης για όλους, αφού σε μια χώρα που θέλει επιτέλους να ξεφύγει από το τέλμα της διαφθοράς δεν μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σα μαχαραγιάδες και να δηλώνουν από χαμηλότατα έως μηδενικά εισοδήματα. Δε δηλώνεις π.χ. την πισίνα σου; E, δεν μπορεί να καταναλώνεις εκατοντάδες κυβικά νερού…

Η ΓΓΠΣ, ως κυρίαρχος ηλεκτρονικός μηχανισμός του κράτους, θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να είχε στη διάθεσή της αυτά τα στοιχεία (φυσικά με όλους τους περιορισμούς που ορίζει η προστασία προσωπικών δεδομένων) και με αυτόν τον τρόπο θα είχε περιοριστεί δραματικά η φοροδιαφυγή. Αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχε βούληση για κάτι τέτοιο. Για να δούμε τώρα…

Του Γιώργου Χριστόπουλου

Πηγή : neo2.gr