Oι καμπύλες στις γραφικές παραστάσεις για την πρόθεση ψήφου ανάμεσα στον Νικολά Σαρκοζί και τον Φρανσουά Ολάντ είχαν διασταυρωθεί τέλη Μαρτίου, με σταθερή άνοδο του Σαρκοζί που είχε φθάσει το 30%, για ν’ ακολουθήσει η πτώση, όπως επιβεβαιώνεται και από την σημερινή σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας Le Mond και άλλων μέσων ενημέρωσης.

Ο Νικολά Σαρκοζί δεν συγκεντρώνει παρά το 25,5% των προτιμήσεων έναντι 29% για τον Ολάντ, ο οποίος προηγείται σταθερά και στον δεύτερο γύρο με 56% έναντι 44% του Νικολά Σαρκοζί. Στη μάχη για την τρίτη θέση, επανέρχεται η Μαρίν Λεπέν με 16% έναντι 14% για τον Ζαν Λυκ Μελανσόν του Αριστερού Μετώπου, ενώ το κέντρο με τον Φρανσουά Μπαϋρού παραμένει σταθερά στο 10%.

Αποτελέσματα πριν κλείσουν οι κάλπες;Μετά τις δημοσκοπήσεις, διαδίκτυο,Twitter και Facebook αναμένεται ότι θα παίξουν το δικό τους ρόλο, με κίνδυνο πρόκλησης έντονων αντιπαραθέσεων την Κυριακή, εάν ανακοινώσουν τις πρώτες εκτιμήσεις πριν κλείσουν οι κάλπες.

Τούτο απαγορεύεται αυστηρά από το νόμο με ενδεχόμενο ακόμα και ακύρωσης της εκλογής. Παρά τη σχετική προειδοποίηση του Εισαγγελέα, η εφημερίδα Liberation ανακοίνωσε ότι θα διακινδυνεύσει την παράβαση μέσω της ιστοσελίδας της, ο δε Σαρκοζί δήλωσε σήμερα ότι δεν τον σοκάρει η ιδέα, μιας και θεωρεί το νόμο ξεπερασμένο.

Λίγα 24ωρα πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία οι αναποφάσιστοι παραμένουν το άλλο μεγάλο κεφάλαιο, αφού υπολογίζονται στο 28% του εκλογικού σώματος, εκ του οποίου το 17% δηλώνει ότι δεν ξέρουν ακόμα τι θα ψηφίσει οι δε υπόλοιποι ότι έχουν μια ιδέα, αλλά μπορεί να αλλάξουν τελευταία στιγμή.

Έτσι έως τα μεσάνυχτα όλοι οι υποψήφιοι παραμένουν στις επάλξεις και αυτός που έχει ελπίδες να κυβερνήσει αύριο τη Γαλλία, ο Φρανσουά Ολάντ, αναγκάσθηκε να τοποθετηθεί σήμερα στο ραδιόφωνο και για το θέμα της Συρίας, που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα. Δήλωσε ότι είναι υπέρ μιας επέμβασης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Πηγή: skai.gr