Όπως αναφέρει σήμερα η γερμανική εφημερίδα „Süddeutsche Zeitung“ ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, χριστιανοσοσιαλιστής, Χανς – Πίτερ Φρίντριχ και ο γάλλος ομόλογός του Κλοντ Γκιέν απέστειλαν επιστολή στις 17 Απριλίου με την οποία ζητούν ως έσχατη λύση και για περιορισμένο χρονικό διάστημα να παρακάμψουν τη συνθήκη Σένγκεν και να επαναφέρουν τους ελέγχους στα σύνορά τους, αν δεν είναι δυνατόν να διασφαλιστεί ότι προστατεύονται επαρκώς τα νότια και ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τρισέλιδη επιστολή, που επικαλείται η εφημερίδα, ζητά την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα των δύο χωρών για περιορισμένο χρονικό διάστημα 30 ημερών και με απόφαση των κυβερνήσεων των χωρών και όχι των Βρυξελλών.

Η πρόταση θα κατατεθεί την επόμενη Πέμπτη στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών. Ωστόσο η απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί πριν από τον Ιούνιο, όπως δήλωσε στην εφημερίδα εκπρόσωπος της δανέζικης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ευρωπαίος διπλωμάτης μίλησε για πρωτοβουλία έκπληξη των δύο χωρών. Ο γάλλος πρόεδρος έχει προαναγγείλει αρκετές φορές ότι επιθυμεί την έξοδο της χώρας από τη συνθήκη και έχει κάνει το θέμα κυρίαρχο στην προεκλογική του εκστρατεία αλλά αυτή η στάση ξενίζει για τη γερμανική κυβέρνηση που δεν έχει εκφράσει ποτέ επιφυλάξεις

.Πάντως κύκλοι του Βερολίνου διέψευδαν ότι η κίνηση αποτελεί προεκλογική βοήθεια για τον Νικολά Σαρκοζί και επαναλάμβαναν ότι δεν μπορεί να υπαγορεύονται οι έλεγχοι στα σύνορα μίας χώρας από τις Βρυξέλλες και όχι από τις κυβερνήσεις των ίδιων των χωρών.Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα, για να υπάρξει έλεγχος στα σύνορα δύο κοινοτικών χωρών θα πρέπει να συμφωνήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: skai.gr