Την έρευνα έχουν κάνει επιστήμονες του Rice University και του Penn State University με στόχο τη δημιουργία ενός σφουγγαριού που θα απορροφά το πετρέλαιο από το νερό…

 Ο κος Daniel Hashim, υπεύθυνος του όλου σχεδίου στο Rice University μαζί με τον κύριο Pulickel Ajayan, καθηγητή στο τμήμα Mechanical Engineering and Materials Science στο πανεπιστήμιο του Rice University, αλλά και τον κύριο Mauricio Terrones, καθηγητή φυσικής, επιστήμης υλικών και μηχανολογίας στο Penn State University, είναι οι υπεύθυνοι για τη δημιουργία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η δημιουργία κάνει χρήση νανοσωλήνων άνθρακα με ένα ακόμη υλικό και έτσι έχουν συμπαγή, αλλά ‘σφουγγάρια’ κομμάτια υλικού.

Το νέο μείγμα είναι συναρπαστικό αφού έχει 99 αέρα, αλλά μπορεί να συνεργαστεί με μαγνήτες και μαζεύει υγρά με εντυπωσιακό τρόπο – superhydrophobic. Αυτό σημαίνει πως επιπλέει καλύτερα στο νερό ενώ μαζεύει έλαια.

Η ομάδα λέει πως το ‘σφουγγάρι’ αντέχει 10,000 για να μαζέψει πετρέλαιο.

Δεν είναι το πρώτο ‘νανοσφουγγάρι’ που μπορεί να συλλέξει πετρέλαιο, το 2010, ο Dr. Paul Edmiston του College of Wooster στο Ohio δημιούργησε κάτι παρόμοιο.

Πηγή: gadgetfreak.gr