Mια από τις σημαντικότερες δικαστικές υποθέσεις “τρέχει” στις ΗΠΑ με την Oracle να έχει μηνύσει τη Google για παράνομη, ως ισχυρίζεται, χρήση της Java στο λειτουργικό σύστημα Android. Η ιστορία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια όταν η Oracle μήνυσε τη Google, ισχυριζόμενη ότι τα κινητά τηλέφωνα με Android παραβιάζουν δύο πατέντες της, καθώς τα δικαιώματα της Java.

Ως αποζημίωση η Oracle ζητά 1 δις δολάρια! Να θυμίζουμε ότι η Oracle απέκτησε τη Java όταν εξαγόρασε τη Sun Microsystems το 2009, αφού η Google είχε ήδη αναπτύξει τη δική της εικονική μηχανή Java για το λογισμικό Android, με την ονομασία Dalvik.

H δίκη ξεκίνησε στις 17 Απριλίου 2012 και κατά τη δεύτερη μέρα της, η Google παρουσίασε την υπερασπιστική της γραμμή σύμφωνα με την οποία ήταν ελεύθερη να γράψει τη δική της έκδοση για την εικονική μηχανή της Java. O συνήγορος υπεράσπισης της Google ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία είχε κάθε δικαίωμα να πράξει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που η Java είναι μια ανοιχτή και ελεύθερη γλώσσα, ότι η Sun το ήξερε από την πρώτη μέρα και επίσης ότι, εν τέλει, το Android αποτελεί μια τίμια χρήση των Java APIs. “H Google δεν χρειαζόταν άδεια για να χρησιμοποιήσει τη Java στο Android” δήλωσε, “O πηγαίος κώδικας γράφτηκε από την αρχή από τους μηχανικούς της Google ή πάρθηκε από άλλες ανοιχτές πλατφόρμες”.

Μάλιστα, ο συνήγορος της Google κατέθεσε βίντεο που δείχνει το CEO της Oracle, Larry Ellison να υποστηρίζει, σε συνέδριο, τη χρήση της Java στο Android. To “διά ταύτα” για τη Google είναι ότι η Oracle θέλει μερίδιο από τα κέρδη του Android…

Από την πλευρά της, η Oracle κατά την πρώτη μέρα της δίκης, ξεκίνησε πολύ επιθετικά, κατηγορώντας ευθέως τη Google ότι έκλεψε τη Java με “υπολογισμένο τρόπο” για να τη βοηθήσει στην εξέλιξη της πλατφόρμας του Android. Για την Oracle, το σημαντικό της ιστορίας είναι ότι η χρήση της Java στο Android ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη για την επιτυχία του λειτουργικού και, κατά συνέπεια, της ίδιας της Google…

H υπόθεση, όπως είπαμε, έχει σημαντικό ενδιαφέρον και θα σας ενημερώνουμε για την εξέλιξή της. Ως μάρτυρες έχουν κληθεί να καταθέσουν οι Larry Ellison, o CEO της Oracle Larry Page, o πρώην CEO Eric Schmidt και ο ιδρυτής του Android και αντιπρόεδρος πλέον του τμήματος κινητών της Google, Andy Rubin.

Πηγή : neo2.gr