Το προεδρικό χρίσμα στον πολιτικό σύμμαχο και ευρωβουλευτή János Áder, έδωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orbán, μετά την παραίτηση του Pál Schmitt λόγω του σκανδάλου που προκλήθηκε από την υπόθεση λογοκλοπής του διδακτορικού του. Η επίσημη ψηφοφορία του κοινοβουλίου έχει προγραμματιστεί για τις 2 Μαΐου.

Ο Áder θα εγγυηθεί την ασφάλεια και την σταθερότητα για το έθνος, είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνάντηση βουλευτών της κυβερνώσας συμμαχίας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και του κόμματος Fidesz. Πρόσθεσε ότι η προτεραιότητα του νέου προέδρου είναι να σταθεροποιήσει το νέο συνταγματικό σύστημα της Ουγγαρίας.

Στις 2 Απριλίου ο Schmitt ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά από τις αποκαλύψεις περί λογοκλοπής στην διδακτορική του διατριβή.

Ο János Lázár, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Fidesz, τόνισε ότι η ψηφοφορία για το προεδρικό χρίσμα του Áder θα διεξαχθεί στις 2 Μαΐου, ανέφερε η ιστοσελίδα Politics.hu.

Ο Lázár επεσήμανε ότι ο Áder αποδέχθηκε το χρίσμα ενώ ομόφωνα υποστήριξαν τον υποψήφιο και οι βουλευτές. Ο 52χρονος Áder ήταν ιδρυτικό μέλος του συντηρητικού κόμματος Fidesz.

Το 2009 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής. Το προφίλ του στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δείχνει ότι έχει έντονο ενδιαφέρον για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, και συγκεκριμένα στην απαγόρευση εξόρυξης κυανίου στην ΕΕ.

Συνέταξε το νέο εκλογικό νόμο της Ουγγαρίας που υιοθετήθηκε το 2011, ενώ αποτέλεσε σημαντικός παράγοντας στην μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης στη χώρα.

Πηγή : euractiv.gr