Τι θα γινόταν αν θα μπορούσε να δώσει ρεύμα στο smartphone σας με μόνο έναν γρήγορο περίπατο; Αυτή είναι η υπόσχεση του Power Felt, μιας νέας δημιουργίας των ερευνητών νανοτεχνολογίας στο πανεπιστήμιο Wake Forest. Είναι ένα ύφασμα, που αποτελείται από μικροσκοπικούς νανοσωλήνες άνθρακα ενσωματωμένους σε εύκαμπτες πλαστικές ίνες, που χρησιμοποιεί τις διαφορές της θερμοκρασίας για να παράγει ενέργεια ικανή να φορτίσει ένα κινητό τηλέφωνο .

Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορούσατε να κολλήσετε μια λωρίδα στο επάνω πίσω μέρος του τηλεφώνου σας και να το κρατήσετε στο χέρι σας ή να το κολλήσετε στην τσέπη σας ενώ περπατάτε. Δεδομένου ότι η θερμότητα του σώματος σας θα είναι υψηλότερη από την εξωτερική θερμοκρασία, θα δημιουργήσει μία από αυτές τις διαφορές θερμότητας η οποία θα μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια.

«Η θερμότητα είναι παντού γύρω μας», δήλωσε ο David Carroll, διευθυντής του «Κέντρου Νανοτεχνολογίας και Μοριακής των Υλικών». « Οι διαφορές θερμότητας είναι παντού.»

Λέει ότι όλη η ενέργεια που παράγει θερμότητα χάνεται χωρίς έναν τρόπο να ελέγθει και να το μετακινηθεί. Αυτό το πρόβλημα έρχεται να λύσει το Power Felt.

Έρευνα του Carroll εμφανίζεται στο τρέχον τεύχος του Nanoletters, κορυφαίο περιοδικό νανοτεχνολογίας.

Λέει ότι το προϊόν δεν είναι αρκετά έτοιμο για την αγορά, αλλά ότι το κέντρο μιλάει αυτή τη στιγμή με πολλούς επενδυτές για να βοηθήσουν στην περαιτέρω έρευνα.

Το Power Felt είναι πιθανόν να μην είναι έτοιμο να φορτίσει ένα τηλέφωνο πλήρως, αλλά στην δραστηριότητα μιας κανονικής μέρας θα μπορούσε να προσθέσει μια ώρα περίπου στη ζωή της μπαταρίας, δήλωσε ο Carroll.

«Αν είστε στο αεροδρόμιο και το τηλέφωνό σας κλείσει από μπαταρία και προσπαθείτε να πάρετε τη σύζυγό σας στο τηλέφωνο για να έρθει να σας πάρει, αυτό που σας απασχολεί να είναι να είστε σε θέση να κάνετε αυτή την επιπλέον κλήση», είπε.

Άλλες εφαρμογές θα μπορούσαν να είναι η χρήση της θερμότητας από τα επενδεδυμένα καθίσματα μέσα σε ένα αυτοκίνητο για να φορτίσουν την μπαταρία του, η επένδυση με αυτό το υλικό της οροφής αυτοκινήτου για τη συλλογή ενέργειας περίπου όπως τα φωτοβολταϊκά , ή σε κάποιο κιτ έκτακτης ανάγκης με επενδεδυμένους ,με αυτό το υλικό, φακούς για να αυξήσουν την ισχύ τους , ραδιόφωνα και άλλα εργαλεία.

“Εμείς προσπαθούμε για να βρούμε όλο και περισσότερες εφαρμογές με αυτή την τεχνολογία. Η πρακτική της έρευνας είναι να παίρνουμε την τεχνολογία από ένα εργαστήριο πανεπιστημίου και να προσπαθούμε να βρούμε εφαρμογές της σε μια αγορά που είναι σχετικά πρόσφατη. Αλλά όλο και περισσότερο, βλέπουμε την ακαδημαϊκή εργασία να μετακινείται από το θεωρητικό στο πρακτικό “, δήλωσε ο Carroll.

Από την Δέσποινα Παρασύρη για το Κάθε Μέρα