Ήταν 17 Απριλίου του 2011, ακριβώς έναν χρόνο πριν που η είδηση του θανάτου του Νίκου Παπάζογλου γέμισε θλίψη τους θαυμαστές του αλλά και τους μουσικόφιλους. Μία μεγάλη φωνή της Ελλάδας σίγησε για πάντα. Ο Νίκος Παπάζογλου έχασε την πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο κι έφυγε σε ηλικία 63 ετών στην πόλη που τον γέννησε και τον ανάθρεψε, τη Θεσσαλονίκη.

Ερμηνευτής ανεπανάληπτων ερωτικών τραγουδιών όπως ο «Αύγουστος» και ο «Βαρδάρης», ο Νίκος Παπάζογλου αγαπήθηκε από όλους, όπως αγάπησε και αυτός τη μουσική του. Αξέχαστες θα μείνουν οι ερμηνείες του στα τραγούδια « Τρελή και αδέσποτη» και «Ραγίζει απόψε η καρδιά» , «Πότε Βούδας πότε Κούδας» και «Αχ Ελλάδα» .

Γεννημένος στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης στις 20 Μαρτίου του 1948, ο Νίκος Παπαζογλου έγραψε τα πρώτα τραγούδια μόλις το 1965 για το Θεσσαλονικιώτικο συγκρότημα «Olympians». Πρωτοτραγούδησε στο κέντρο «Χαβάη» της Θεσσαλονίκης αντικαθιστώντας τον Πασχάλη Αρβανιτίδη, όταν εκείνος χρειάστηκε να διακόψει τη συνεργασία του με το συγκρότημα, προκειμένου να υπηρετήσει στον στρατό.

Με τον Μανώλη Ρασούλη πρωτοσυνεργάστηκε το 1976, όταν, επιστρέφοντας από τη Γερμανία, έκαναν τον πρώτο τους δίσκο με τον Διονύση Σαββόπουλο σε μουσικοθεατρικό δρώμενο πάνω στους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη.

Ακολούθησε η «Εκδίκηση της γυφτιάς», δίσκος σταθμός στην ελληνική δισκογραφία, τα «Δήθεν», το «Χαράτσι» κ.ά.

«Λαϊκό τραγούδι είναι αυτό που βασίζεται σε έναν καλό στίχο», έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Εξακολουθώ να πιστεύω πως είναι αδύνατον να χωρίσεις και να αναζητήσεις την παρηγοριά σε ένα φτηνοτράγουδο. Δεν μου λένε τίποτα οι φοβερές ενορχηστρώσεις, τα δήθεν ευρηματικά ρεφρέν, που επαναλαμβάνονται 40 φορές για να καταλήξουν σε μία σαχλαμάρα. Το λαϊκό τραγούδι είχε πάντα πολύ συγκροτημένο στίχο, ρυθμούς που είχαν να κάνουν με τη λαϊκή μας κουλτούρα. Και δυστυχώς δεν έχουν πια καμία σχέση με τις σημερινές πίστες. Μόνο στα ρεμπετάδικα μπορείς να ακούσεις αυθεντικό ήχο».

Ο Νίκος Παπάζογλου ήταν παντρεμένος με τη Βαρβάρα με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο και την Αδελαΐδα.

Πηγή: real.gr