Από τις 16 ως τις 26 Απριλίου στο νυχτερινό ουρανό θα παρατηρούνται οι Λυρίδες του Απριλίου. Οι Λυρίδες είναι βροχή μετεωριτών γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους.

Η πρώτη γραπτή αναφορά γι’ αυτές χρονολογείται από το 687 π.Χ. «Τα αστέρια έπεφταν βροχή»γράφτηκε στα κινεζικά ιστορικά χρονικά. Η πηγή των Λυρίδων είναι το ίχνος της σκόνης, που αφήνει πίσω του ο κομήτης Θάτσερ, μέσω του οποίου περνά η Γη κάθε χρόνο τον Απρίλιο. Ο κομήτης πλησίασε τη Γη το 1861 και επόμενη φορά θα είναι δυνατό να τον δούμε μετά από 415 χρόνια. Σωματίδια της ουράς του κομήτη, που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της γης καίγονται και κατά τον τρόπο αυτό σχηματίζονται τα φωτεινά «πεφταστέρια» ή «διάττοντες αστέρες». Οι Λυρίδες είναι απρόβλεπτες.

Οι φυσιολογικές τιμές πτώσης τους είναι 15-20 μετέωρα ανά ώρα, όμως κατά περιόδους ο αριθμός των μετεώρων που πέφτουν μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Έντονες βροχές μετεώρων παρατηρήθηκαν στις ΗΠΑ το 1803, έως και 700 μετέωρα ανά ώρα και στην Ουκρανία το 1922, πάνω από 2.000 μετέωρα ανά ώρα. Μερικές φορές, όταν παρατηρείται μεγάλος αριθμός μετεώρων, μπορούμε να δούμε τα φωτεινότερα από αυτά, τις βολίδες. Αυτές μοιάζουν με λαμπερές σφαίρες, που σχίζουν τον ουρανό αφήνοντας πίσω τους ένα λαμπερό φωτεινό ίχνος. Οι ιδιαίτερα μεγάλες βολίδες είναι ορατές και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πηγή: greek.ruvr.ru