Αυξητική τάση στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, από 5% έως και 15% αναλόγως την εταιρεία, καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στην αγορά, καθώς ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά σπεύδουν να «φουλάρουν» τώρα τους καυστήρες των πολυκατοικιών τους, ενόψει της επικείμενης εκτίναξης στη τιμή του από το φθινόπωρο.

Δεδομένου ότι όποιο σενάριο και να υιοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών για την εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με του κίνησης, η τιμή του δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τα 1,30-1,40 ευρώ τον προσεχή Οκτώβριο (30%- 40% δηλαδή πάνω από τη σημερινή), τα τηλεφωνικά κέντρα των εταιρειών δέχονται τις τελευταίες ημέρες σημαντικά αυξημένες για την εποχή παραγγελίες.

Εκείνες με τη σειρά τους εκμεταλλευόμενες την κινητικότητα λανσάρουν καμπάνιες με ευκολίες πληρωμής που φτάνουν μέχρι και τις 5-6 μηνιαίες άτοκες δόσεις για όποιον παραγγείλει πετρέλαιο μέχρι και τις 30 Απριλίου, οπότε λήγει και επισήμως η σεζόν διάθεσής του. Στην ουσία δίνουν τη δυνατότητα σε όποιον αγοράσει σήμερα πετρέλαιο, να το εξοφλήσει σταδιακά ως τον Οκτώβριο με τιμή 40% χαμηλότερη, αφού η τρέχουσα τιμή του κινείται γύρω στο 1 ευρώ.

“Αγοράστε τώρα με ως 6 άτοκες δόσεις…”

Έτσι, με ραδιοφωνικά σποτ η Ελίν διαφημίζει για παραδόσεις εντός Αττικής πληρωμή σε 5 άτοκες δόσεις, ενώ η ΕΚΟ προσφέρει 6 άτοκες δόσεις σε όποιον πληρώσει την αγορά με κάρτες Eurobank και παράλληλα επιστρέφει το 3%. Η BP κάνει 4 άτοκες για όποιον αγοράσει πετρέλαιο με τη κάρτα Bonus, ενώ η Shell παρέχει διευκολύνσεις για πληρωμή σε 3 και 6 άτοκες, αναλόγως ποια από τις πιστωτικές κάρτες με τις οποίες συνεργάζεται θα χρησιμοποιήσει ο πελάτης.

Σε κάθε περίπτωση το δίλημμα με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι καταναλωτές είναι «να προβούμε σε μια έξτρα δαπάνη τώρα ή να περιμένουμε το φθινόπωρο όπου θα δαπανήσουμε όμως πολύ περισσότερα». Τα στοιχεία πάντως της αύξησης 5%- 15% των πωλήσεων στις πρώτες ημέρες του Απριλίου, δείχνουν ότι αρκετοί συγκλίνουν προς την πρώτη άποψη, αφού σίγουρα ο ανοιξιάτικος καιρός των τελευταίων εβδομάδων δεν δικαιολογεί άνοδο πωλήσεων.

Κατανάλωση πέρυσι και φέτος…

Όσο για τα στοιχεία των περυσινών και φετινών καταναλώσεων, ασφαλώς και είναι πτωτικά, όχι όμως τόσο όσο θα περίμενε κανείς λόγω της κρίσης, κάτι που ενδεχομένως να έχει την εξήγησή του και στο λαθρεμπόριο. Για παράδειγμα, το 2011 έκλεισε για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης με 3 εκατομμύρια κυβικά, λιγότερα μόλις κατά 2% έναντι του 2010.

Τα στοιχεία δείχνουν οριακή μείωση, το πιθανότερο ωστόσο είναι ότι αγοράστηκαν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης, που δεν εμφανίζονται επισήμως πουθενά, πολύ απλά διότι μετατράπηκαν στην πορεία σε ντίζελ κίνησης και πωλήθηκαν ως τέτοιο. Στο, δε, πρώτο 3μηνο του 2012, οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης εκτιμάται ότι ήταν μειωμένες έναντι του 2011 κατά περισσότερο από 7%, και ας είχαμε τον πιο βαρύ χειμώνα των τελευταίων ετών.

Πηγή: energypress.gr