2 super τροφές προστίθενται στο «οπλοστάσιο» των Ελλήνων παραγωγών (αλλά και καταναλωτών): το Goji και το Ιπποφαές! Αμφότερα είναι διεθνώς γνωστά για τις πολλές ευεργετικές τους ιδιότητες και μόλις οι καλλιέργειές τους αυξηθούν, αναμένεται να τονώσουν σημαντικά την εγχώρια αγορά, αλλά και τις εξαγωγές μας.

Το 1ο (γνωστό και ως «κόκκινη σταφίδα) είναι θαυματουργός καρπός από την Κίνα, ενώ το 2ο αποτελούσε μια από τα βασικά συστηατικά διατροφής των αρχαίων Ελλήνων και του στρατού του Μ.Αλεξάνδρου!

Τι προσφέρουν στον Οργανισμό:

Γκότζι (Wolfberry, goji berry)

1) Αυξάνει την παραγωγή της αυξητικής ορμόνης στους ηλικιωμένους

2) Ενισχύσει την σεξουαλικότητα των δύο φύλων

3) Βελτιώνει την όραση και καθυστερεί την εμφάνιση της ωχράς κηλίδας

4) Μειώνει την την κακή χοληστερίνη και αυξάνει την καλή

5) Βελτιώνει το πρόβλημα του προστάτη και ενισχύει τη μνήμη

6) Χαρίζει αίσθηση ευεξίας και αισιοδοξίας

7) Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

8 ) Προκαλεί αποτοξίνωση του οργανισμού και βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος.

9) Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, διότι αυξάνει το κολλαγόνο στο δέρμα

10) Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα

11) Βελτιώνει τον ύπνο και καταπολεμά την αϋπνία. Δυναμώνει την καρδιά και αποτρέπει τις ταχυπαλμίες. Ενισχύσει τον μεταβολισμό και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα

http://en.wikipedia.org/wiki/Wolfberry

Ιπποφαές (Λύκιο, sea-buckthorn)

1) Τόνωση, ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών

2) Ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προστασία από τον καρκίνο

3) Προστασία και ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους

4) Ρύθμιση του μεταβολισμού

5) Αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, παθήσεων στο συκώτι, καθώς και γαστρεντερικών προβλημάτων

6) Προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, προστασία των αγγείων, ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος

7) Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος

8 ) Επανόρθωση ιστών και κυττάρων μετά από έκθεση σε ακτινοβολία Προληπτική δράση εναντίον οφθαλμολογικών παθήσεων, όπως καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

9) Αποτοξίνωση του οργανισμού, οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων, αντιμετώπιση πρόωρης γήρανσης

10) Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα έγκαυμα, ψωρίαση.

http://tinyurl.com/d384xs2

Σημαντικό:

Σε ενημερωτική ημερίδα που έγινε πρόσφατα στο κέντρο του ΟΓΕΕΚΑ Δήμητρα Κομοτηνής για τις πολυδύναμες καλλιέργειες και συγκεκριμένα για το Ιπποφαές και το Γκότζι (Λύκιο ή κόκκινη σταφίδα), με εισηγητή τον γεωπόνο και μέλος του γεωπονικού συλλόγου Ροδόπης, Σοφοκλή Παπουή.

Ο κ. Παπουής τόνισε ότι όλες μας οι κινήσεις θα πρέπει να γίνουν σταδιακά, σταθερά και μετρημένα και πάντοτε να υπάρχει και συνδυασμός των νέων καλλιεργειών που θα ξεκινήσουμε, με σχέδια μεταποίησης.

«Οι Αγρότες είναι επιφυλακτικοί γιατί έχουν δει πολλά τα μάτια τους, τα τελευταία χρόνια. Το κυριότερο είναι ότι είναι απούσα η Πολιτεία, με χωρίς σχέδιο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για το ποιοι είναι οι στόχοι μας, για τα επόμενα 20 χρόνια! Τι θέλουμε να παράγουμε και προς τα πού θα κινηθούμε… Είμαι αισιόδοξος όμως ότι με τους Αγρότες θα καταφέρουμε σιγά σιγά να αλλάξουμε το κλίμα δυσπιστίας».

Ανακοίνωσε δε ότι στη Ροδόπη φέτος «θα έχουμε παραγωγή από Λύκιο (γκότζι) και μάλιστα επιχειρηματίας από το Εράσμιο της Ξάνθης που λειτουργεί Ξηραντήριο, αξιοποιώντας γεωθερμία, εκδήλωσε ενδιαφέρον να αγοράσει όλη την παραγωγή ! Σχετικά με την μεταποίηση και τι θα μπορούσε να γίνε, στη Γερμανία, από το ιπποφαές παράγουν 190 προϊόντα και εμείς σε 1η φάση ενδιαφερόμαστε για χυμό και λάδι από το Ιπποφαές και το γκότζι. Αργότερα έχουμε βάλλει στο σχεδιασμό μας εδώ στη Ροδόπη να προχωρήσουμε, πέρα από το Ιπποφαές και το Λύκιο, στον Κράταιγο, την Αρώνεια και το Σαμπούκο», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Παπουής.

Πηγή: goodnews.gr