Χωρίς να εκδοθεί τελική διακήρυξη έληξε χθες η σύνοδος κορυφής της Αμερικανικής Ηπείρου, η οποία έγινε στην Καρταχένα της Κολομβίας, παρουσία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Βασική αιτία ήταν οι έντονες διαφωνίες που παρουσιάστηκαν για την Κούβα.

Συγκεκριμένα, σχεδόν όλες οι συμμετέχουσες χώρες στον Οργανισμο Αμερικανικών Κρατών (OEA) ζήτησαν την ενσωμάτωση του κομουνιστικού νησιού κατά τη διάρκεια της επόμενης ηπειρωτικής διάσκεψης, μια επιλογή που απέρριψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς.

Κατά την έναρξη της συνόδου στην Καρταχένα το Σάββατο, ο προέδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος. έκρινε ως “απαράδεκτη” την προοπτική μιας προσεχούς συνόδου χωρίς την Κούβα, χαρακτηρίζοντας “αναχρονισμό” τον αποκλεισμό της Αβάνας. Παράλληλα , οι χώρες της Alba (Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική), ένας σοσιαλιστικός συνασπισμός που συνενώνει γύρω από την Κούβα τη Βενεζουέλα, τον Ισημερινό και τη Βολιβία, απείλησαν να μποϊκοτάρουν τις προσεχείς συνόδους κορυφής αν διατηρηθεί αυτός ο αποκλεισμός.

Ο Ισημερινός απείχε από τη Σύνοδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας διότι δεν προσκλήθηκε η Κούβα, ενώ ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα δεν πήγε στην Καρταχένα. Απών ήταν και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, που πήγε στην Κούβα για να συνεχίσει τη ραδιοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου που τον προσέβαλε πέρυσι.

Η Κούβα δεν έχει λάβει μέρος ως σήμερα σε καμιά από τις συνόδους του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), που άρχισαν το 1994.

ΗΠΑ και Καναδάς απέρριψαν επίσης μια πρόταση που είχε σκοπό να υποστηρίξει τη διεκδίκηση της Αργεντινής στο αρχιπέλαγος των Μαλβίνων, τριάντα χρόνια μετά τη σύγκρουση κατά την οποία ηττήθηκε από τη Βρετανία.

Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ αναχώρησε αμέσως μετά τη φωτογράφηση των ηγετών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη συναίνεσης στη Σύνοδο και το ότι δεν υποστηρίχθηκε το Μπουένος Άιρες σε ό,τι αφορά το ζήτημα των νήσων Μαλβίνας/Φόκλαντς, που καταλήφθηκαν από τη Βρετανία το 1833.

Ο Ομπάμα , στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου είπε πως οι ΗΠΑ θέλουν να μην εμπλακούν στην διένεξη. “Η θέση μας όσον αφορά το θέμα είναι ότι πρόκειται να παραμείνουμε ουδέτεροι”, είπε. Ήδη στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με την Φερνάντες δε Κίρσνερ το Σάββατο στην Καρταχένα ο Ομπάμα αρνήθηκε να ταχθεί υπέρ των αιτημάτων του Μπουένος Άιρες. “Έχουμε καλές σχέσεις τόσο με την Αργεντινή όσο και με την Μεγάλη Βρετανία, και θέλουμε να μπορέσουν να συνεχίσουν έναν διάλογο γι’ αυτό το ζήτημα, αλλά δεν είναι κάτι στο οποίο παρεμβαίνουμε”, είπε.

Πηγή : real.gr