Λίγο μετά τις οκτώ, έφθασε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα, φέρνοντας μαζί το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης. Το Άγιο Φως έγινε δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους.

Το Άγιο Φως παρέλαβε ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης Δαμιανός για να το μεταφέρει στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου, στην Πλάκα. Στη συνέχεια το Άγιο Φως ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, με ειδικές πτήσεις της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης.

Το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου έγινε η Τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός στον ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

Η Τελετή Αφής πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, με πλήθος πιστών να έχει κατακλύσει το Ναό της Αναστάσεως.

Στην τελετή παρέστη ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, που είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’.

Το Μέγα Θαύμα της Ανάστασης αναπαρίσταται συμβολικά κάθε χρόνο το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου με την αφή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο.

Πριν από την τελετή, οι Iσραηλινές αρχές ερεύνησαν, όπως προβλέπεται, σχολαστικά τον Πανάγιο Τάφο για να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει κρυμμένος αναπτήρας, σπίρτα ή κάποιο άλλο μέσο που μπορεί να μεταδώσει φωτιά. Μόλις ο έλεγχος ολοκληρώθηκε, οι μοναχοί του Πανάγιου Τάφου σφράγισαν την πόρτα με μελισσοκέρι.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.Θεόφιλος εισήλθε με τους σβηστούς πυρσούς για να φέρει το Άγιο Φως κοντά στους πιστούς.

Επισκέπτες από όλο τον κόσμο αντίκρισαν με δάκρυα στα μάτια τις πρώτες λάμψεις του Αγίου Φωτός, που ξεπηδούσαν από τις χαραμάδες του Πανάγιου Τάφου πριν ακόμα ανοίξει η σφραγισμένη από κερί πόρτα του.

Με ιαχές και ψαλμωδίες νεαροί Αρμένιοι ανέβαιναν ένας στην πλάτη του άλλου, κάνοντας κύκλους γύρω από το κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου, ενώ ο Έλληνας Πατριάρχης μεταφέρθηκε στα χέρια από το κουβούκλιο στον Ναό όπου ψάλει το πρώτο Χριστός Ανέστη.

Πηγή: skai.gr