Την ευκαιρία να θαυμάσουν τον αρχαιότερο οικισμό της Μεσογείου θα έχουν και πάλι οι επισκέπτες της Σαντορίνης καθώς μετά από 7 χρόνια την Μ. Τετάρτη ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου της Θήρας άνοιξε και πάλι τις πύλες του.

Παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα αναστήλωσης του στεγάστρου αλλά και οι τελευταίες αυτοψίες πριν το Πάσχα και την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου έδωσε ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος που βρέθηκε στη Σαντορίνη και τόνισε ότι η ασφάλεια των επισκεπτών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και για αυτό έχει ελεγχθεί κάθε λεπτομέρεια.

O αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου παρέμενε κλειστός από τον Σεπτέμβριο του 2005 όταν η κατάρρευση τμήματος του βιοκλιματικού στεγάστρου στοίχισε την ζωή σε ένα Ουαλό τουρίστα ενώ προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων έξι.

τότε ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού είχε αποδώσει το συμβάν σε λανθασμένες τεχνικές επιλογές. Το νέο σκέπαστρο είναι μία κατασκευή από ανοξείδωτο χάλυβα, ξύλο και χώμα που καλύπτει σχεδόν 14 στρέμματα ανασκαφής διατηρώντας τον αρχικό βιοκλιματικό σχεδιασμό, έχει πρόβλεψη ζωής 300 ετών ενώ ενισχυμένες κολόνες συγκρατούν το φορτίο της στέγης. Τα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου πραγματοποίησαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Αλιβιζάτος και ο Δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος.

Πηγή : skai.gr